В Сливен се наблюдава прираст на населението заради големите ромски квартали в района, съобщи Българското национално радио.

Извън ромския квартал «Надежда“ жителите на Сливен сами подхващат темата за ромите. Казват, че няма напрежение. Разбират се, но разделението винаги ще остане:

«Нека да получавам циганските помощи, които се изплащат редовно. Аз работя за по-малко пари, а те получават повече пари, без да работят. Разделение винаги има и винаги ще има, но конфликти няма. Все пак сме хора.

Да не сравняваме данъците, които ние плащаме, циганите дори не са чували за такова нещо. Не можем да си запишем децата в яслата, която е близо до нас, а трябва да ги карам всяка сутрин и после да ги връщам, което също ми е разход на пари и време, а техните са в централната част, защото били от малцинствата.

С какво са повече те от нас?» — коментират граждани на Сливен.

За опита си с ромската интеграция разказва Димитър Андреев, кмет на село Гавраилово:

«Ако каже някой, че някъде няма кражби, ще излъже. На първо място решението на проблема с ромите е образованието. 95% от тях са неграмотни.

Това поколение, което е родено от 1985 година до 2000 година, е изтървано, а сега новото поколение също се изтърва. Аз съм може би единственият кмет, който е против делегираните бюджети. Не парите са важни в случая, важно е образованието».

Тагове: ; ;