Повод за нанасянето от САЩ, Великобритания и Франция на удар по Сирия ще бъде нова провокация с химическо оръжие, заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Русия  генерал-майор Игор Конашенков.

Според него, за целта в Персийския залив преди няколко дена е пристигнал американският есминец The Sullivans с 56 крилати ракети на борда си, а в авиобазата в Ел Удейд в Катар е предислоциран стратегическият бомбардировач В-1В, въоръжен с 24 крилати ракети «въздух-въздух»  AGM-158 JASSM.

Конашенков отбеляза, че косвено потвърждение за това, че САЩ заедно със съюзниците подготвят поредната агресия срещу Сирия, са с нищо необоснованите изявления на висши представители на тези страни за намерението им «по най-решителен начин» да отговорят на употребата от сирийските власти на химическо оръжие.

«По такъв начин действията на западните страни, въпреки публичните изявления, са насочени към поредно рязко изостряне на обстановката в близкоизточния регион и към срив на мирния процес на територията на Сирия», добави Конашенков.

КАКВО ПОДГОТВЯТ ТЕРОРИСТИТЕ

По данни на Министерството на отбраната на Русия, провокациите се подготвят от терористичната групировка «Хайат Тахрир Аш-Шам» («Джебхат Ан-Нусра»).

За целта те са доставили в град  Джиср Еш-Шугур осем контейнера с хлор, които след това са изнесени в селището Халюз.

В района е пристигнала група терористи, преминали през обучение за работа с отровни вещества под ръководството на специалисти от британската частна военна компания «Олива».

Тези метежници трябва да имитират спасяването на пострадалите от химическото оръжие, преобличайки се като прословутите «Бели каски», сподели Конашенков.

Изявлението на Джон Болтън можете да прочетете пак в този сайт в раздел «Новини» от днес.

ПРОВОКАЦИЯТА В ДУМА

Предишният удар по Сирия САЩ, Великобритания и Франция нанесоха на 14 април.

Повод за него беше «химическата атака», уж извършена в град Дума.

Вашингтон, Лондон и Париж не дочакаха разследването на експертите от ОЗХО и обявиха за виновен Дамаск, макар да не представиха никакви доказателства.

Всички изводи се позоваваха на видеата, публикувани от лоялните към въоръжената опозиция интернет-ресурси.

Както Москва, така и Дамаск опровергаха информацията за употребата на химическо оръжие от Дамаск.

Руското МВнР заяви, че целта на тези операции е желанието да се защитят терористите и да се оправдаят възможните силови удари отвън, а президентът Владимир Путин нарече ударите акт на агресия срещу суверенна държава.

От руския Генерален щам още от 13 март предупреждаваха за подготвяната от терористите провокация с инсцениране употребата на химическо оръжие в Източна Гута.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;