Литва инициира преговори между министрите на външните работи на ЕС и Израел по въпросите за терористичната заплаха в контекста на напрежението около Иран и палестинския конфликт, заяви днес главата на правителството на Литовската република.

«В Съвета за вътрешни работи на ЕС Литва ще започне обсъждане с министъра на обществената сигурност на Израел терористичните заплахи и други проблеми на сигурността», каза премиерът  Саулюс Свернелис за агенция AFP.

Той отбеляза също, че е обсъждал тази инициатива със своя израелски колега Бинямин Нетаняху, който ден преди четиридневната визита в Литва е започнал за укрепва двустранните отношения и да иска подкрепа на интересите на Израел в Близкия Изток.

Литва е един от най-добрите приятели на Израел сред членовете на Европейския съюз, страната инициира поканата на Бинямин Нетаняху в Брюксел за среща с министрите на външните работи на Европейския съюз през декември миналата година.

Според премиера на Литва, неговата страна остава вярна на позициите на ЕС по регулирането на палестинския конфликт между двете държави, по статуса на Ерусалим и по иранското ядрено споразумение, но иска по-пряк диалог между европейците и държавата Израел.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;