САЩ призоваха Филипините «добре да помислят» над плановете си да закупят военна техника от Русия, в това число дизел-електрически подводници, Щатите подчертаха, че Москва е «неблагонадежден партньор», съобщава журналистът Райън Пикрел в  Business Insider.

Както пояснява авторът, Филипините, които се считат за съюзник на САЩ в Юго-Източна Азия, са заинтересовани от покупката на първата партида руски подводници за укрепване на своите военно-морски сили във връзка с напрежението с Китай в Южно-Китайско море.

През юни министърът на отбраната на Филипините Делфин Лоренсана заяви, че страната се нуждае от подводници, за да «не изостава от съседните държави».

На свой ред Русия предлага на Филипините подводници, предоставяйки безлихвени кредити, отбелязва авторът.

«Считам, че те трябва да бъдат много внимателни с това, — заяви помощникът на министъра на отбраната на САЩ по въпросите на Източна Азия Рандъл Шрайвър. — Ако те закупят основна бойна техника от Русия, то това няма да донесе полза на нашия съюз, считам, че в крайна сметка ние можем да сме по-добри партньори от руснаците».

«Ние трябва да разберем природата на този режим в Русия. Можем да не се спираме подробно върху целия списък: Крим, Украйна, химическата атака във Великобритания.

По тази причина това е инвестиция не само във военните системи, но и в позицията по отношение на Русия като цяло», добави американският чиновник.

Шрайвър също призова филипинците да купуват американска военна техника, защото «оперативната съвместимост има ключово значение за сътрудничеството между американските и филипинските въоръжени сили».

По данни на филипинските СМИ, след срещата с Шрайвър Лорензана е заминал за Москва, за да се срещне с руски чиновници.

По време на визитата си в Манила Шрайвър увери, че САЩ ще бъдат «добър съюзник» и ще подкрепят Филипините в техния спор с Китай в Южно-Китайско море.

Както припомня авторът на материала, Вашингтон оказва натиск върху своите съюзници с цел да попречи на техните планове да придобият руска военна техника.
Например, намеренията на Турция за закупуването на руските С-400 доведоха до провала на сделката със САЩ за изтребителя от пето поколение F-35.
Америка също «предупреди» Индия, Саудитска Арабия и други страни, резюмира авторът от  Business Insider.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.businessinsider.com/us-warns-ally-against-buying-russian-submarines-2018-8

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;