Последният заподозрян нацистки военнопрестъпник, очакващ вече близо 15 години депортиране от САЩ, бе отведен от дома си в Ню Йорк и изпратен в Германия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки съобщение на Белия дом.

95-годишният Якив Палий, който е бил надзирател в бившия нацистки концлагер Травники на територията на днешна Полша, емигрирал в Съединените щати през 1949 г., успявайки да скрие нацисткото си минало и да получи американско гражданство 8 години по-късно. Той живял необезпокояван там допреди около 30 години, когато следователи попаднали на името му в стар нацистки списък, а негов колега охранител в лагера казал, че той «живее някъде в Америка».
Когато следователите позвънили на вратата му през 1993 г., Палий чистосърдечно си признал:

«Никога не бих получил виза, ако бях казал истината. Всеки лъжеше…».

Съдебен състав отне през 2003 г. американското гражданство на родения в Полша Палий заради «участие в действия срещу цивилни евреи» по време на службата му в лагера Травники, а година по-късно последва и заповедта за екстрадиция. Германия, Полша, Украйна и други страни обаче отказаха да го приемат и той продължи да живее, очаквайки депортирането, в двуетажния си тухлен дом в нюйоркския квартал Куинс заедно със съпругата си Мария, сега на 86 години.

Неговото присъствие там предизвика гнева на местната еврейска общност и често през тези години край дома му имаше спонтанни протести, на които се чуваха възгласи «Вашият съсед е нацист».

Според министерството на правосъдието на САЩ Палий е служил в Травники през 1943 г., където на 3 ноември същата година са били разстреляни 6000 еврейски мъже, жени и деца — едно от най-големите единични кланета по време на Холокоста, отбелязва Белият дом.

През септември всичките 29 членове на американския Конгрес от щата Ню Йорк призоваха в писмо Държавния департамент да ускори процедурата по депортирането му и то бе уредено чрез сложни преговори с Германия. От германските министерства на вътрешните работи и на правосъдието и от офиса на канцлерката Ангела Меркел засега няма коментар къде ще бъде отведен Палий в Германия и какво точно ще се случи с него.
Следователи са казвали, че, изглежда, няма достатъчно доказателства той да бъде обвинен във военни престъпления.

Самолетът с Палий кацна днес в Дюселдорф, Западна Германия. Представители на местните власти казаха, че бившият надзирател в нацистки концлагер ще бъде настанен в старчески дом, предаде Асошиейтед прес.

Последният депортиран от САЩ в Германия нацистки военнопрестъпник бе Джон Демянюк, също служил като нацистки надзирател, през 2009 г. Демянюк бе осъден през 2011 г. на пет години затвор като съучастник в избиването на 28 000 души и почина 10 месеца по-късно на 91-годишна възраст, очаквайки резултата от обжалването на присъдата.

БТА

Тагове: ; ; ; ;