22 август 2018-Нюз Фронт.

Днес в Русия се отбелязва денят на държавния флаг, това е празник носещ особен смисъл и символика.

Руският трикольор има над 300 годишна история и за това към отбелязването му руския народ се онася с особен трепет и уважение.

За първи път, руският флаг е бил издигнат на първия руски военен кораб «Орел» по време на царстването на Алексей Михайлович.

 

 

За законен «баща» на руското знаме е признат Петър I. На 20 януари 1705 година той издава указ, според който на «всички търговски съдове» трябва да се издига бяло-синьо-червения флаг, като сам начертава образеца на знамето и определя реда на хоризонталните цветове.

 

Има различни интерпретации по повод това какво символизират цветовете в руското знаме, но най-често белия свят се свързва със свободата на страната от вражески нашествия, чистота на помислите на народа и правото му на самоопределение.

Синия цвят е знак за божествено присъствие и покровителство на Богородица, а червения- силата на държавната власт и непобедимостта на армията.

Знамето е един от най-важните символи за всяка държава, и само онези държави, които почитат държавните си символи като светини и се гордеят с тях, могат да са уверени в бъдещето на страната си.

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ;