Facebook изтри групи и акаунти, «свързани с Русия и Иран»

Facebook изтри групи и акаунти, "свързани с Русия и Иран"Компанията Facebook изтри редица страници и групи в своята социална мрежа, а също в  Instagram, обяснявайки действията си с това, че от акаунтите се водели «несъгласувани недостоверни действия», при това «‘част от тази дейност произлиза от Иран, а част — от Русия».

Отбелязва се, че «иранските» и «руските» акаунти не са били свързани помежду си, но «използвали близка тактика, създавайки мрежи, за да въвеждат другите в заблуждение за своята действителна дейност».

«Ние забраняваме такова поведение, защото искаме хората да могат да се доверяват на връзките, които те завързват във Фейсбук», обясниха от компанията.

Изтрити са 652 «ирански» акаунта, които са имали за цел аудитория в Близкия Изток, Латинска Америка, САЩ и Великобритания.

«Изтрихме страници, групи и акаунти, които вероятно са свързани с източници, които правителството на САЩ по-рано определи като руски военно-разузнавателни служби. Това няма отношение към дейността, открита в Иран», добавиха от компанията.

В същото време Фейсбук заяви, че не е открила нови акаунти и страници, имащи отношение към Русия, които да са били насочени към американската аудитория в САЩ.

От Туитър съобщиха, че са отстранили 284 акаунта, значителна част от които са имали ирански произход, за това, че те се «занимавали с координирани манипулации».

БОРБА С «РУСКОТО ВЛИЯНИЕ»

Американските власти нееднократно критикуват Facebook и Twitter за това, че те недостатъчно активно се борят с «руското влияние».

Главата на националното разузнаване на САЩ Дан Коуткс заяви, че Русия се старае да въздейства и на предстоящите през ноември 2018 година избори за конгрес.

Скоро след това Фейсбук съобщи за опити да се оказва политическо влияние в навечерието на изборите.

Американските СМИ обвиниха Русия в подкрепа на Доналд Тръмп на изборите през социалните мрежи, но не предоставиха доказателства.

Обвиненията се отнасяха за «Агенцията за изучаване на интернет» от Санкт Петербург.

Социалните мрежи, включително  Facebook и Twitter, се задължиха да се сътрудничат по този въпрос с конгреса, който разследва предполагаемата «руска намеса» в изборите и «сговора» на Тръмп с Русия».

Фактът на този «сговор» бе опроверган както от Кремъл, така и от Белия дом.

През април основателят на  Facebook Марк Цукърбърг заяви, че са блокирани над 270 групи и акаунти, които били управлявани от Агенцията за изучаване на интернет.

Цекърбърг добави, че някои блокирани страници принадлежали на «руски новинарски организации», които, според Фейсбук, били контролирани от IRA.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments