21 август 2018- Нюз Фронт.

Без подкрепата на Русия не може да се постигне устойчиво решение по «Косово», това заяви външният министър на Сърбия Ивица Дачич по време на съвместната прес-конференция днес с външния министър на Русия Сергей Лавров, която протича в момента.

 

 

 

 

«Смятаме, че ЕС трябва също да поеме отговорност, и призоваваме мисията на Косово, да приложи всички усилия за недопускането на каквито и да било действия срещу косовските сърби, срещу културните и религиозни обекти»- коментира Сергей Лавров в началото.

 

» Това са отношения на стратегическо партньорство»,- заяви Ивица Дачич, отбелязвайки и годишината- 180 години от установяването на дипломатически отношения, които Русия и Сърбия отбелязват тази година, напомняйки и за историческите връзки между двата народа.

 

«Бих искал още веднъж да благодаря на Русия, на президента Путин и министър Лавров за безграничната подкрепа, която ни оказват винаги, когато става въпрос за интересите на Сърбия.

Без подкрепата на Русия не бихме могли да защитим националните си интереси и териториалната ни цялост.

Разбира се, Сърбия от своя страна също ще подкрепя Русия. Както знаете, Сърбия е страната, която не се присъедини към антируските санкции»

Ивица Дачич добави, че Белград редовно информира Москва за хода на преговорите с Прищина, както и че този въпрос е повдиган и по време на днешната среща с Лавров.

Сръбският външен министър подтвърди мнението на руския си колега, че албанската страна не изпълнява договреностите.

В началото на срещата Сергей Лавров заяви, че Русия настоява за точно спазване на Резолюцията на Съвета за Сиурност на ООН 1244 и призова международните сили, разположени в края Косово и Метохия, да не допускат насилие и вандализъм.

 

 


Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;