Навдига ли се истински «Червен щорм»?

Руският военно-морски флот се върна.

Готови ли са за това Америка и НАТО?

Руският военно-морски флот и китайският военно-морски флот в последните пет години проявяват все по-голяма активност в Северна Атлантика, което предизвиква необходимостта командният

състав на ВМС на САЩ да се върнат към «състезателния начин на мислене», отбеляза главата на командването на ВМС на САЩ Джон Ричардсън.

«Става дума за по-висока активност, отколкото сме виждали за последните 25 години», подчерта Ричардсън в интервю за радиостанция «Гласът на Америка», имайки предвид активността на руските ВМС в Северна Атлантика.

ВМС на Китай е за нас съперник, който задава темпото от гледна точка на военно-морската заплаха, добави адмиралът.

Вицеадмиралът Чарлз Ричард, новият глава на подводния флот на САЩ и подводното командване на Алианса, изрази същата мисъл в по-рязка форма:
«Гответе се за сражение!»

«Само с помощта на готовност за сражение ние можем да се надяваме да избегнем това.

Ако не можем да го избегнем, то нашата нация очаква и изисква от нас победа.

Ние не бива да лъжем тези надежди!»

Тези предупреждения на адмиралите отразяват заплахата, която присъства в Стратегията за национална сигурност 2018 година, в която

има призив към американските военни да направят военното съперничество с такива «велики държави» като Русия и Китай свой

главен фокус, а не борбата с тероризма.

През май тази години ВМС на САЩ обявиха, че се възобновява дейността на Втори флот за извършване на наблюдение на морето около източното крайбрежие на САЩ, а също по целия Атлантически океан за противодействие на растящата заплаха, произлизаща от териториалните амбиции на Москва, с които се сблъскват съюзниците от НАТО.

Според ръководството на ВМС, тази заплаха изисква като цяло повишена менталност сред военните моряци.

«За да запазим военно-морското превъзходство на САЩ ние трябва с лазерна точност да се фокусираме върху нашата сигурност и бойна

 готовност не само вътре в НАТО, но и по отношение на нашите родствени родове войски на нашите съюзници и партньори».

Независимо от голямата опасност, която представляват китайските подводници, работещи в Северна Атлантика, особена тревога сред военните моряци на САЩ предизвикват руските въоръжени сили.

През 2016 година адмирал Джеймс Фого-трети (James Foggo III), нарече напрежението в отношенията между Русия и САЩ «четвъртата битка в Атлантика».

Според него, по-рано американският надводен и подводен флот се е сблъсквал с подобна ситуация по време на първата световна война, Втората световна и студената война.

«Днес отново ефективният, притежаващ квалифициран персонал и най-съвременен в технологично отношение

руски подводен флот ни предизвиква», каза Фого. — Руските подводници се движат в Атлантика, проверяват здравината на нашата отбрана, предизвикват нашата държава в моретата и подготвят трудно пространство за сражение, което ще им даде предимство във всеки бъдещ конфликт».

Изразът «трудно подводно бойно пространство» не е преувеличен.

В интервюто си по радиостанция «Гласът на Америка» Ричардсън отбеляза, че американските моряци все повече сблъскват с най-съвременните системи за електронна борба.

«Подобни разрушителни технологии ще имат решаващо значение в бъдещите сражения, ние трябва да бъдем сигурни в това, че ние също влагаме средства и усилия, за да се борим с тях».

Не бива да

пренебрегваме и растящата заплаха от страна на ВМФ на Народно-освободителната армия на Китай, който за последните десет години с бързи темпове увеличи състава на своя подводен флот, и, според данни на Министерството на отбраната, към 2020 година ще има 70 подводници.

Но в Пентагона има поне един сътрудник, върху когото неотдавнашните събития в Атлантика се предизвикват особено впечатление.

Когато на министъра на отбраната Джеймс Матис бе зададен въпрос по повод интервюто на Ричардсън по радиостанция «Гласът на Америка», той отговори следното:
«Следим всяка подводна активност. Това не предизвиква в мен безпокойство», каза той.

Тази статия първоначално бе публикувана в сайта Task & Purpose.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник https://nationalinterest.org/blog/navy-gearing-fight-russia-north-atlantic-28442

Тагове: ; ; ; ;