Су-35 е най-добрият изтребител за завоюване на господство във въздуха от самолетите, които Русия има днес.

Този самолет е апотеозът на четвърто поколение изтребители.

Благодарение на своята свръхманевреност Су-35 няма аналози във въздушния бой.

Предстоящият сблъсък във въздуха с използването на най-новите ракети (Р-77, «Метеори», AIM-120), вероятно ще се разгърне на обширни територии, а в близък бой вероятно могат да се прилагат универсалните ракети, подобни на  AIM-9x и Р-74, които не изискват непосредствено навеждане на цел.

Скоростта на Су-35 (а тя съдейства за скоростта на изстреляната ракета) вкупом с високото допустимо натоварване означава, че самолетът ще се представи отлично и в боя без зрителен контакт с целта.

Маневреността и средствата за радиоелектронна борба ще помогнат на Су-35 да избегне ракетите на противника.

Отличавайки се с по-голяма маневреност от всички самолети, Су-35 практически догони своите аналози, такива като F-15, в това, което се отнася да електрониката и въоръжението.

Су-35 е по-нататъшното развитие на платформата Су-27, разработен по време на заключителния стадий на студената война като конкурент на F-15.

Това беше тежък двумоторен многоцелеви изтребител, съчетаващ отлична скорост и прекрасно бойно натоварване с маневреност във въздушния бой.

През 1989 година Су-27 зашемети публиката на авиошоуто в Париж, демонстрирайки «кобрата на Пугачов» — маневра, при която изтребителят рязко вдига носа до отклонение назад на 180 градуса, но запазва предишното направление на полета.

Независимо от широкия експорт по целия свят, Су-27 на този етап не се е сблъсквал със западните изтребители в пряк бой, но се показа като превъзходна машина в Етиопия по време на граничната война с Еритрея, сваляйки 4 МиГ-29 на противника без нито една загуба.

Изтребителят са използва и за наземни атаки.

Историята на разработката на Су-35 е значително по-сложна. Модернизирата версия на Су-27 със закрилки в предната част на фюзелажа, наречена Су-35, за първи път се появи през 1989 година.

Но това все още не беше съвременният модел с това обозначение.

Общо са създадени 15 такива изтребители.

Двуместният Су-30 е още една модернизация на Су-27, той беше пуснат в серийно производство и тръгна в продажба практически по целия свят.

Автор: Себастиен Роблин  — магистър по решаване на конфликти от Университета в Джорджтаун, по-рано работи като преподавател към Корпуса на мира в Китай.

Занимава се с въпросите на бежанците във Франция и САЩ.

Понастоящем пише статии за сигурността и военната история за портала War Is Boring.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;