Всички тези, които са пораснали в залеза на комунистическата епоха в Русия, когато купувачите виждаха в магазините празни рафтове и стояха на дълги опашки, са зашеметени от промените, които се виждат днес в Русия, се казва в статията на The Times.
«Днес руските провинциални градове изглеждат като всеки град в Източна Европа.
Улиците на пълни с автомобили, появи се добър асортимент на хранителни продукти, дрехи, битови стоки и луксозни предмети, а ресторантите и баровете днес никога не са празни».
Както сподели обикновена учителка по английски език от провинциалния Белгород в южна Русия, Путин й е дал много повече, отколкото Горбачов и Елцин.
«Живеем по-добре от по-рано. Щастливи сме, виждайки всичко това», заяви тя в разговор с кореспондента на  The Times.
Но като цяло руската икономика «както и преди се развива много слабо», а западните санкции се оказаха за нея твърде болезнени, се казва в статията.
Макар контрасанкциите, въведени срещу импорта от Европа (и особено по отношение на хранителните продукти», да дадоха мощен тласък в развитието на «селскостопанския сектор, който бе в застой», благодарение на Путин той стана извънредно популярен в селските местности, но силен удар за страната стана понижаването на цените на експортните енергоресурси.
Сега Русия се опитва по някакъв начин да смекчи този удар и последствията от санкциите, хвърляйки за това огромни парични резерви, натрупани в периода на относителен разцвет на икономиката, пояснява авторът.
За да постигне успех, Путин умело «превключва вниманието» на населението, се съобщава в статията.
«Неговото противопоставяне на Запада породи нещо от рода на обсаден манталитет, а историята показва, че руснаците винаги са готови да затегнат поясите в името на защитата на Родината».
Но руските власти и до днес са уязвими в това, което се отнася до обвиненията в корупция, а това вече предизвиква недоволство, особено сред младежта, пише
 The Times:
«Кремъл постоянно обещава да вземе мерки срещу това многовековно проклятие на Русия, но корупцията свирепства».
Превод и редакция:  https://www.thetimes.co.uk/article/why-vladimir-putin-is-still-so-popular-in-russia-f6vt0dl9f

Тагове: ; ; ; ; ; ;