Колкото и да е парадоксално, събитията, които в други държави биха донесли на политическите лидери огромна популярност, в Русия нямат същия ефект, се казва в статията на The Times.
Неотдавнашният Световен шампионат по футбол беше считан от много зад граница за «истински триумф», а руснаците в същото време се наслаждаваха на похвалите от страна на чуждестранните запалянковци, поразени от тяхното дружелюбие и гостоприемство, но това не се отрази особено силно на рейтинга на популярност на Путин.
В същото време промените в социалната политика се отразят значително по-забележимо, подчертава авторът.
Затова в продължение на всички години, в които е на власт, руския лидер «много внимателно следи настроенията в обществото и реагира на тях» — а настроенията сред руснаците днес са главно консервативни, дълбоко религиозни и националистически», съобщава  The Times:
«Хората с огромно подозрение гледат на западния либерализъм.
Близостта на Путин към Руската православна църква и неговото положително отношение към традиционните ценности намират отклик в умовете на младите руснаци, а това на свой ред засилва подаваните от Кремъл сигнали».
За създаването на положителен имидж Кремъл активно използва съвременните СМИ, създавайки в началото контраст с «трудно мислещия Елцин» и мъжествения и здрав Путин, който «с гол торс язди кон, пилотира самолет, хвърля съперниците на татамито в състезанията по джудо».
А сега, според автора, на руския президент целенасочено му създават «почти царствен облик — помпозен, пищен и пълен с великолепие», защото днешните възгледи върху руската история вече «са много далеко от комунистическата гледна точка».
Методите на Кремъл за формирането на общественото мнение в Русия носят своите плодове.
Затова и новите американски санкции, въведени с цел «да бъде заставена Русия да признае своята съпричастност към отравянето на Скрипал и да отвори своите арсенали с химическо оръжие» за инспекторите, вероятно ще бъдат демонстративно отхвърлени и наречени «оскърбителни», прогнозира авторът.
«Путин без особени усилия ще убеди своите сънародници в това, че Вашингтон е решил да унизи Русия.
Следва да се очаква, че неговата популярност отново рязко ще скочи нагоре».
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;