Ако някой се надява, че новите санкции на САЩ ще настроят руснаците против президента Путин, то вероятно ще бъде разочарован, предупреждава  The Times.

Високата популярност на Путин и до днес «си остава загадка», защото какъвто и натиск страните от Запада да се опитваха да окажат върху Русия «заради анексията на Крим, интервенцията в Сирия, отравянето на Скрипал или намесата в американските и европейските избори», рейтингът на Путин и подкрепата на неговата политика от страна на населението само расте, се отбелязва в статията.

Затова и новите ограничителни мерки ще бъдат възприети по-скоро като опит да «се унизи» Русия от страна на Вашингтон, а това само ще сплоти руснаците, прогнозира авторът.

Руският лидер с печалба за себе си използва многобройните видове търговско ембарго и забрани за експорт, формирайки и засилвайки в умовете на руснаците убедеността в това, че Западът е «непримиримо враждебен» по отношение на Русия и че само той лично притежава достатъчно смелост и решимост, за да може начело на властта да се противопостави на каквито и да са опити отвън да се диктува на Русия нейната вътрешна и външна политика, се казва в статията.

След свалянето на монархията преди 100 години никой в Русия, освен Сталин, не е бил на власт повече от Путин, който «управлява Русия като президент и премиер през целия XXI век», отбелязва  The Times, — но при това той продължава да се ползва с висока популярност, която «опровергава всички представи за възможностите на политическата сила на един лидер».

През март тази година той отново победи на изборите и получи още един президентски мандат, събирайки 77 % от гласовете, а нивото на подкрепата му сред населението не пада под 50 %.

Както и Доналд Тръмп в САЩ, руският президент «печели точки на базата на конфронтацията, парализирайки всички озадачени чужденци», се подчертава в статията:
«Когато Путин анексира Крим и дойде на помощ на сепаратистите  в източна Украйна, рейтингън на неговата популярност скочи почти до 80 %.

Западът в отговор въведе санкции срещу неговите най-близки съветници, опитвайки се да забие клин между Кремъл и тези, които печелят на базата на неговите протекции.

Но ефектът се оказа точно противоположен.

Руснаците се сплотиха около президента.

Историята за това, че той защитава страната от неизменно враждебната Америка и нейните съюзници, се тиражираше във всички вестници и телевизионни предавания.

Обикновените руснаци вярват в тази история и до днес».
Според автора, основа на неувяхващата популярност на руския лидер се крие в относителната финансова стабилност, който той обезпечени на руснаците по време на своето управление.
«След революцията Русия в продължение на 80 години не знаеше както е това процъфтяване.
А от началото на комунистическото управление стабилността придоби най-груби черти, защото тя се гарантираше от държавната власт, заплашвайки със страшни репресии всеки, който излизаше от общия строй.
Но когато на смяна на вечно пияния и ексцентричен президент Елцин избраха младия, здрав и трезвен бивш агент на КГБ, той веднага направи голямо впечатление на страната със своето подчертано внимание към дисциплината в органите на властта, по улиците и на работните места.
Дойде редът, при който започнаха да възстановяват властта», пише The Times.
 Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/why-vladimir-putin-is-still-so-popular-in-russia-f6vt0dl9f

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;