Властите в Япония в годините на Втората световна война са се стараели всячески да ограничат изтичането на информация за Рихард Зорге в СМИ, това показват публикуваните документи, принадлежащи на Тайдзо Ота, който е оглавявал по онова време шести криминален отдел към министерството на правосъдието на страната.

Документите са били предадени от близките на Ота в Държавната парламентарна библиотека.

Групата на Зорге е била арестувана през октомври 1941 година, а за първи път за съществуването на делото министерството на правосъдието съобщава едва на 16 май 1942 година.

В документите за вътрешно ползване има указания да се провежда абсолютна цензура, а също е отразено мнението на министерството на външните работи.

Например, за един от участниците в групата Кинкадзу Сайондзи е казано, че трябва да се зачертае длъжността му от МВнР, а също има препоръка «да се зачертае прилагателното «извънреден» в словосъчетанието «дело с извънредна секретност».

Подобни предохранителни мерки може би са свързани с това, че Сайондзи е бил внук на Кимоти Сайондзи — един от десетте императорски съветника, заемащ по онова време поста премиер на страната.

В появилите се на 17 май публикации във вестниците  «Майнити» и «Асахи» всички тези указания са изпълнени, което доказва строгата цензура в СМИ по онова време.

Рихард Зорге е роден през 1895 година в Баку.

През 1914 година става доброволец в немската армия и взема участие в Първата световна война.

През 1919 година влиза в Комунистическата партия на Германия, а през 1924 година заминава за Москва и получава съветско гражданство.

През 1929 година е бил вербуван от ръководителя на съветското военно разузнаване Ян Берзин (един от създателите на съветското военно разузнаване) и изпълнява задачи зад граница.

Работи под псевдонимите Ика Рикардович Зонтер, Рамзай, Инсън и други.

Успешно действа в Китай през 1930-1932 години, създавайки агентурна мрежа, предаваща ценна информация.

Връщайки се от Китай в Германия, Зорге установява връзки с военното разузнаване и гестапо, влизайки в Национал-социалистическата работническа партия на Германия.

Зорге и групата му имат голям принос за сдържането на войната между Япония и СССР, както и за предупреждението за война в Европа.

Четири месеца преди нападението на Германия над СССР Зорге информира съветското правителство за датата за началото на Великата Отечествена война.

На 18 октомври 1941 година Рихард Зорге и неговите помощници са арестувани от японските власти.

На 7 ноември 1944 година той е бил екзекутиран в затвора в Токио.

През 1964 година Рихард Зорге посмъртно получава званието Герой на Съветския Съюз.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;