Активността на руските подводници плаши и е достигнала до неочаквани мащаби.
Това в интервю за  The Times заяви капитанът от новия британски самолетоносач «Кралица Елизабет», който скоро се отправи на своето първо трансатлантическо пътуване.
«Руските подводници действат в Северна Атлантика много по-активно, отколкото когато и да било по времето на студената война.
Ние се отнасяме към това много сериозно.
Нашият кораб ще се защитава добре по време на пътешествието си през Атлантика», заяви командващият на ударната групировка на самолетоносача към Обединеното Кралство Андрю Бетън.
Той призна, че британският флот е разтревожен от стремежа на някои страни, в това число Китай, да разработват съвместни средства за борба със самолетоносачи.
Според него, Лондон следи ситуацията и разработва собствена тактика, техника и процедури, за да отговори на тези заплахи.
Командирът на «Кралица Елизабет» Джери Кид предположи, че с увеличаването на морската активност Русия е демонстрирала своите «очевидни намерения».
Миналата година Кралският флот се наложило 33 пъти да реагира на приближаването на военни кораби на Москва, а през 2010 година — само един път, отбелязва  The Times.  
Изданието пояснява, че самолетоносачът ще пристигне в САЩ, за да вземе на борда си два експериментални самолета F-35В.
В продължение на 11 седмици британските пилоти трябва да извършат с тях 500 полета.
Ако малкозабележимите изтребители-бомбардировачи не могат да излетят от «Кралица Елизабет», то ще се наложи британският флот силно да се постарае, за да запази статуса си на «първокласна морска сила», подчертава Кид.
Но той добавя, че, благодарение на двата самолетоносача кралският ВМФ вече е във «висшата лига», но неговата мощ все още е на «средно ниво».
Петя Паликрушева
Източник: https://www.thetimes.co.uk/edition/news/rusian-submarine-activity-alarms-royal-navy-says-captain-of-hms-queen-elizabeth-0p9c83l36

Тагове: ; ; ; ; ;