Свободната демократическа партия на Германия призова Ангела Меркел «да се изразява ясно» по време на планираната среща с Владимир Путин в събота, съобщават журналистите от  Leipziger Volkszeitung Расмус Бухщайнер и Торалф Клефен.

«Очаквам, че Ангела Меркел ще води преговорите твърдо и с ясен поглед върху реалността», заяви зампредседателят на партията в бундестага Александр Граф Ламбсдорф.

«Тя трябва да даде да се разбере, че връщането на доверието и сътрудничеството с Русия не е възможно, докато ситуацията в източна Украйна не се подобри и Русия не прекрати секретните операции с цел да се разбие и отслаби ЕС», добави политикът.

Меркел трябва да каже на Путин, че ЕС едва тогава ще признае проекта за газопровод «Северен поток-2», когато Москва «най-накрая престане постоянно да се опитва да дестабилизира ЕС».

На свой ред премиерът на Бранденбург Дитмар Войдке изрази надежда, че срещата между Меркел и Путин ще стане първата крачка към отмяната на европейските санкции срещу Русия.

«Винаги е по-добре да се говори един с друг, отколкото да затръшваме вратата или да пишем оскърбителни съобщения в Туитър», заяви политикът.

 «Путин също трябва да изпълнява обещанията си. Но ако Русия наистина реализира Минските споразумения за завършването на украинския конфликт, то Европа трябва да бъде готова да отслаби вредните икономически санкции», добави Войдке.
«На нас ни трябва повече оптимизъм в отношенията ни с Русия.
Това е важно преди всичко за нашите компании в източна Германия, които при тежки условия се опитват да запазят контактите си с руските партньори по бизнес.
 Би било добре, ако те видят светлина в край на тунела», резюмира банденбургският премиер.
Петя Паликрушева
Източник: http://www.lvz.de/Nachrichten/Politik/Lambsdorff-fordert-Klartext-Woidke-Annaeherung

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;