Пекин изрази протест във връзка с публикувания в САЩ доклад за въоръжените сили на Китай, това заяви официалният представител на МВнР на КНР Ли Кан.

Докладът за китайската армия бе публикуван в петък, в него е изразено предположението, че Пекин обучава своите въоръжени сили за «удари срещу САЩ и съюзниците».

«В гореспоменатия доклад САЩ, без да отчитат реалните факти, правят абсурдни коментари относно отбранителното строителство в Китай, а също си позволяват абсурдни изявления относно суверенитета и териториалната цялост на Китай.

Китайската страна изразява остър протест във връзка с това», се казва в изявлението на Ли Кан, публикувано на сайта на външнополитическото ведомство на Китай.

В съобщението се подчертава, че Пекин твърдо се придържа към мирния път на развитие, а неговата военна политика носи строго отбранителен характер.

«Извършването на отбранително строителство с цел защита на независимостта, държавния суверенитет и териториалната цялост е законно право на всяка суверенна държава и е напълно оправдано, в това няма нищо, което да заслужава порицание», се казва в изявлението.

Представителят на външнополитическото ведомство на Китай призова американската страна да отхвърли мисленето от времето на студената война и остарелите си концепции, обективно и рационално да оценява стратегическите намерения и отбранителното строителство в Китай, да прекрати ежегодно да публикува «безотговорни доклади».

Ли Кан също призова властите в САЩ към реални действия за съдействие за стабилното развитие на двустранните отношения.

По-рано Министерството на отбраната на Китай нарече доклада на Пентагона абсурден, отбелязвайки, че той се състои от измислици и нанася вреда на отношенията между двете страни.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;