Участваме в пътуване по Сирия, организирано от руската армия.

Докато ние пътуваме из страната, вие можете да забележите, доколко големи са разрушенията след седем години гражданска война.

Но освен това руснаците искаха ние да видим как животът постепенно се завръща в страната.

И така, първа спирка.

Нашите руски гидове ни докараха до завод за производство на трансформатори и кабели, на няколко минути път северно от Дамаск. Тук ни казаха, че преди няколко години заводът е бил завзет от сирийските въстаници. Но те вече са изтласкани оттук и заводът отново работи.

Сега сме във ферма за праскови близо до Хама, в централната част на Сирия.

Както ни обясниха, това стопанство дава работни места на много сирийци от тази област, а също на много хора от други части на страната.

Освен това, казаха ни, че това е още един пример за това, как Сирия се връща към мирния живот.

Погледнете в какво може да превърне войната един град. Това е Хомс. В центъра на града няма нито една сграда, която да не е пострадала от бомбардировките.

Но ето, сред цялата тази разруха, свири духов оркестър. В чест на откриването на новия пазар.

Пристигнахме в град Ер Растан. Точно навреме, за да видим как руските военни раздават хуманитарна помощ. Москва очевидно иска да ни покаже, че Русия играе важна роля в Сирия от гледна точка както на хуманитарната ситуация, така и на военната, в рамките на която Москва подтикна президента Асад към победния път.

Войната в Сирия не е завършила.

Сега цялото внимание е концентрирано към Идлиб, в северната част на страната, последната крупна територия, която се държи от въстаниците.

А що се касае до Москва, то сега руската дипломация ще се превърне в ключ към това, което и в бъдеще ще се случва в Сирия, защото Русия придоби голямо значение в този регион.

Това е единствената страна, която може да говори с всички крупни играчи тук — и с Иран, и с Израел, и с Турция, и със Сирия — и да сключва с тях сделки.

Петя Паликрушева

Източник: ВВС

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;