След историята с «Новичок» предстоят обвинения за употребата на биологично оръжие от Русия.

Американските военни сериозно се опасяват от «биотероризъм» в страните от Близкия Изток, а също от биологично оръжие в «ревизионистичните държави».

Това е написано в 221-страничното съвместно изследване на Министерството на отбраната на САЩ и задокеанската Академия на науките.

Учените се страхуват, че достиженията на синтетичната биология, а също на генетичните лаборатории на изпадналите страни (както наричат включително и Русия) могат да доведат до появата на опасни вируси и бактерии.

Пентагонът не се съмнява, че това ще се случи скоро.

Следователно, той е решен отрано да подготви средства за защита и оръжие на възмездието.

Между другото, преди известно време същите тези американски учени, явно в сътрудничество с компаниите, производители на скъпоструващо лабораторно оборудване за синтетична биология, твърдяха, че методите, които широко се използват, например за разработката на устойчиви към вредителите растения и нови лекарства, са абсолютно безопасни.

Но сега, според тях, внезапно всичко се било променило.

Защото «бързият прогрес в биотехнологичните лаборатории в компаниите и в университетските лаборатории рязко увеличил риска, че новото оръжие за масово поразяване може да бъде произведено на базата на методи от синтетичната биология».

Т.е. убиецът на човечеството можел лесно да бъде пуснат от която и да е точка в света.

Сега да оставим темата за враждата между САЩ и Русия и да акцентираме вниманието си върху Щатите в тази област.

Факт е, че популярната сред генетиците технология  CRISPR (между другото, разработена в Калифорния), дава възможност да се «редактират» геномите на висшите организми.

Този метод, макар и да не е прост, е напълно достъпен за дори за не много развити страни, позволява да се поправя «неправилната» последователност на гените.

Т.е. — да се откриват огромни възможности за лечение на наследствени заболявания на човека чрез «умни бактерии».

По-точно — чрез техните щамове.

Ок, но ако се направо точно обратното?

Излиза, че създаването на «бактерии-убийци» също е толкова лесно, както и горното.

Т.е. могат да се създават бактерии, които от «правилната последователност на гените образуват неправилна».

«Синтетичната биология увеличава този риск. Това е много лоша новина», казва Хари Гронвал, изследовател в областта на здравеопазването в университета Джон Хопкинс, който е един от авторите на изследването.

Ученият предупреждава, че методът  CRISPR позволява създаването на вируси, които могат за «разрежат» човешката ДНК, за да предизвикат рак или други болести.

Тогава държава, срещу която ще бъде използвано такова биологично оръжие, ще бъде залята от онкологична пандемия или масова смърт, например от диабет…

В доклада на Пентагона се казва, че технологиите на  CRISPR имат потенциал за създаването на бактерии с програмируеми свойства.

Но било нужно още време, само няколко години, за да може в лабораторията да се появи идеалното оръжие за масово поразяване.

Казано с други думи, днес тези цели «не могат да бъдат правдоподобни. Но утре ще станат напълно реални на базата на бързия научно-технически прогрес».

Изследователите са обозначили дори и кръга на враговете си — терористите и враждебните държави.

Апропо, всички сме чували слуховете за болестта на Уго Чавес, която многократно бе излекувана, а след това загадъчно се появяваше отново.

Чували сме и слуховете за вероятните причинители на тази болест…

Онкологичните заболявания в България имат бум след идването на демокрацията в страната.

Затова и сред народа ни са налице опасения, страхове и слухове, че в това отношение се реализира тайна и целенасочено пусната в действия програма за преднамерено намаляване броя на населението в страната ни.

На този етап никой не може нито да потвърди горните страхове и слухове, нито има кой професионално да докаже обратното твърдение.

Тук е удачно да припомним поразилия целия свят «птичи грип», който, както се оказа, може да се предава на хората.

През 2012 година станаха известни две тайни изследвания по тази тема.

Едното — на медицинския факултет от университета Еразъм Ротердамски.

Другото — на Усконсинския университет в Медисън в САЩ.

В тях подробно се разказва, как да се направи «птичият грип» истинската «чума на 21 век».

Американският научен Консултативен съвет по биобезопасност  (National Science Advisory Board for Biosecurity) забрани резултатите от изследванията да се публикуват.

Министерството на отбраната на САЩ в последните години рязко увеличи финансирането на военната синтетични биология.

Пентагонът заяви, че по този въпрос ще следва тактиката, която се използвала по време на Студената война срещу СССР в областта на атомното и химическото оръжие.

Това изявление изплаши дори англичаните.

Ученият Филип Лантгън от Кралския колеж в Лондон твърди, че янките със своите чисто «отбранителни идеи в областта на биологичното оръжие» са посели зловещ страх по целия свят.

Според него, надпреварата във въоръжаването в сферата на биологичното оръжие набира обороти.

Дори да си представим, че САЩ са бели и пухести ангелчета и не подготвят специални вируси срещу «ирационалните» им противници, то при всички случаи Пентагонът чрез тези свои лаборатории заплашва човечеството със смъртоносна опасност, твърди ученият.

Според изследване от близкото минало, в България има 200 000 души със злокачествени образувания. Всяка година се разкриват нови 26 000 случая, което е два пъти повече отпреди 20 години.

Пациентите с онкологични заболявания у нас са се увеличили с 60% за 14 години. Тези данни на Националния статистически институт в България бяха представени на кръгла маса на тема „Бъдещето на онкологичната грижа в България — фокус върху пациента“.
News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;