Епископите и другите ръководители на Римската католическа църква в Пенсилвания в продължение на 70 години са скривали престъпления от сексуален характер срещу малолетни, които са извършени от 300 свещеници.

Те уговаряли жертвите на престъпленията да не съобщават това на правоохранителните органи и убеждавали полицията да не провежда разследване по въпроса.

Това се казва в доклада, публикуван от следствието.

В доклада се говори за шест от осемте

католически епархии в щата, в които броят на разкритите жертви е над 1000 човека.

Това е най-мащабното държавно разследване в САЩ на

сексуални престъпления срещу деца, които са извършени от свещеници от католическата църква.

В доклада се отбелязва, че жертвите може би са няколко пъти повече, защото някои показания са изгубени, а много от жертвите се страхуват да разкажат истината.

В доклада се изброяват ужасни злодеяния.

Един свещеник е изнасилил момиче в болницата след като  й отрязали сливиците.

Друг завързвал жертвата си й я биел с бич от кожа. 

Друг служител на църквата не бил лишен от сана си, дори след като от него забременяло момиче, а той я уговарял да направи аборт.

В публикуваните изявления католическите епископи от Пенсилвания призовават към молитви за жертвите и за църквата, обещавайки по-голяма откритост и подчертавайки, че, благодарение на приетите в последните години мерки църквата вече е станала по-безопасна.

Но някои свещеници, в това число епископът от Питсбърг Дейвид Дубик отхвърлиха предположенията, че църквата е скривала своите престъпления.

«Никакво укривателство не е имало. В последните 30 години говорим съвсем открито за това», каза той.

Следствието заяви, че ръководители на църквата са «действали по определена схема, опитвайки се да скрият истината».

Те са омаловажавали сериозността на извършените дейния, използвайки такива думи като «неуместни връзки» вместо «изнасилвания», възлагайки разследването на правонарушенията на колеги свещеници, които не са имали опит в разследването на сексуални престъпления и неинформирайки енориашите за истинските причини за отстраняване на обвинените свещеници.

В доклада се казва, че по този повод енориашите са били информирани по следния начин:

«Свещеникът излезе в отпуск по болест», «Свещеникът страда

от нервна преумора». Или въобще не са ги информирали.

Генералният прокурор на щата Джош Шапиро, чието ведомство започна разследването, заяви на пресконференция:
«Те с всички сили защитаваха своята институция.

Както изясни следствието, 

църквата демонстрира пълно презрение към жертвите».

Според него, в някои от случаите на укривателство от страна на високопоставени църковни ръководители следите водят към самия връх — до самата Ватикана.

В нито един друг щат няма толкова много разследвания на църковни правонарушения от сексуален характер, както в Пенсилвания, където примерно всеки четвърти жител е католик, а местните прокурори са особено загрижени за жертвите на престъпленията.

По-рано бяха извършени проверки в апархиите Филаделфия и Джонстаун.

В новия доклад се говори за останалите епархии от щата.

Шапиро бе обкръжен от 20 жертви на сексуални престъпления и членовете на техните семейства, които бяха ахкаха от изумление 

 и започнаха да плачат, когато той сподели как един свещеник е изнасилил пет сестри от едно семейство, в това число бебе на година и половина.

Някои жертви заявиха в интервю, че са почувствали облекчение, когато най-накрая някой се вслушал в думите им и открито назоваха имената на престъпниците.

«Обърнах се към двама епископи, разказвайки им факти за изнасилване на деца на пет години, но те игнорираха тези факти и не отдадоха значение на думите ми, — 

сподели свещеникът от град Ери, преподобният Джеймс Фалужчак, самият той е бил изнасилен в детството си и вече е дал показания пред следствието.

 — Работата е в това, че заради скриването на престъпленията тези хищници остават безнаказани».

Други считат, че справедливостта е възтържествувала.

Франсис Самбер, чийто брат е бил изнасилен от свещеник от Питсбърг, заради което юношата през 2010 година се самоубил, казва:

«Добре, че обществото вече знае това, но къде е правосъдието? Какво е направено в тази връзка? Защо тези хора не са в затвора?»

В САЩ не е направен всестранен анализ на пълния мащаб на сексуалните престъпления на католическата църква срещу деца, макар някои хора да се опитаха да направят това.

Жертвите на подобни престъпления дълги години настояват правителството да проведе общонационално разследване, както това, което се направи в Австралия.

Там кралската комисия в продължение на четири години разследва сексуалните престъпления срещу деца, които са били извършвани от представители на различни религиозни и светски организации, включително католическата църква.

В САЩ по-рано бяха подготвени и публикувани 10 доклада по тази тема, които могат да се видят  в сайта BishopAccountability.org, но в тях се говори за ситуацията в отделните епархии и окръзи.

Докладът на следствения съвет от Пенсилвания се появи в момент, в който сексуалният скандал премина на нов етап.

Прозвучаха призиви за дисциплинарно уволнение на тези епископи, които са изнасилвали млади свещеници и семинаристи или са укривали престъпленията на колегите си.

Католиците настояват да се проведе независимо разследване, което да изясни, защо кардинал Маккарик е получил повишение

в църковната йерархия, независимо от това, че неговото римско ръководство и колегите му кардинали са предупреждавали за пристрастието на кардинала към семинаристи и млади свещеници.

През юли кардинал Маккарик подаде оставка заради обвинения в сексуални престъпления срещу малолетни, но свещениците от епархиите Линкълн и Небраска, а също семинаристи от Бостън и други места публично обвиниха своето ръководство, че то си затваря очите пред сексуалните правонарушения.

Следствието проучи 500 хиляди документи от секретните архиви на епархиите и изслуша показанията на десетки жертви и епископи от Ери.

В доклада се разказва за епартиихе Алентаун, Ери, Гинберг, Гарисбърг, Питсбърг и Скрентън.

Две епархии  — в Гринбърг и Гарисбърг — миналата година се опитаха да спрат разследването.

В доклада се цитират имената на всички обвинени свещеници  и се описва

как те са били прехвърляни от епархия в епархия.

Следствие твърди, че, макар списъкът да е дълъг, той не е пълен.

В доклада се отбелязва:
«Уверени сме, че много жертви не искат да разказват за случилото се с тях, и че епархиите не са правили писмени протоколи всеки път, когато са чували за сексуални престъпления».

В епархията в Гринсбърг прокуратурата обвини преподобния Джон Суини в това, че той в началото на 1999 г. е изнасилил момче.

Суини призна вината си и сега очаква присъда.

В епархията в град Ери през май арестуваха преподобния Дейвид Поулсън, който бе обвинен в изнасилване на момче в продължение на осем години.

За първи път свещеникът изнасилил момчето, когато то било на 8 годишна възраст.

Преподобният Поулсън на този етап не е признал вината си.

Законодателният орган на щата Пенсилвания на този етап не е съгласен да се отмени срокът на давност, който пречи на изнасилените в детството жертви да подават граждански искове срещу църквата.

Много от пострадалите от насилие са се нуждаели

от десетилетия, за да наберат смелост и да разкажат за случилото се с тях.

В доклада се казва, че една от жертвите, давайки показания пред следствието, се е опитала да се самоубие.

«От своето болнично легло тя помоли следствието само за едно: да доведат работата си докрай и да разкажат на целия свят какво се е случило наистина», се отбелязва в доклада.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.nytimes.com/2018/08/14/us/catholic-church-sex-abuse-pennsylvania.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=first-column-region&regi

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;