13 август 2018-Нюз Фронт.

Гражданите на Сърбия трябва са получат компенсации за последствията от бомбардировките на НАТО извършени през 1999 година с исползванео на убеднен уран, щом подобни компенсации се изплащат на военнослужещите от алианса, заяви директорът на Департамента на информацията и печата към Външно Министерство на Русия Мария Захарова по време на посещенето си в Белград.

 

По време на посещението си в Сърбия Мария Захарова отговори на въпрос на журнналисти относно възможното експертно участие на Русия при подаването на планираният от Сърбия иск към страните от Северноатлантическият алианс във връзка с последствията от бомбардировкте на НАТО с използването на убеднен уран.

 

» Мисля, че такава експертна оценка ще бъде направена в Сърбия. Ако има такива обръщения към Русия, те разбира се, трябва да бъдат разгледани.

Бих искала да кажа, че това трябваше да се направи отдавна»,- заяви Мария Захарова.

 

» Защо казвам, че това наистина трябваше да бъде направено по-рано? Защото става въпрос за жертви, за хора, които са изпитали последствията от тези удари на гърба си»,- като Мария Захарова подчерта, че не дава съвети, а изразява мнението си.

 

 

Сърбия смята да започне събирането на материали за натовските бомбардировки извършени през 1999 година в разрез с всички човешки понятия и международни правови норми.

 

» Войниците на НАТО, които се намираха в Сърбия в момента на провеждането на операцията, вече отдавна са подали подобни искове, и в някои държави вече им се изплащат дори компенсации. Вие представяте ли си що за абсурд?

Агресорът получава компенсация, а жертвата не.

 

Скупщината ( парламентът на Сърбия) утвърди в средата на май тази година състав на комисия от различни специалисти, които ще се занимават с изследването на последствията от бомбардировките на НАТО.

По-рано президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че използването на снаряди с убеднен уран от авиацията на НАТО е причина за ръста на онкологични заболявания в страната.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;