11 август 2018-Нюз Фронт.

Румънските прокури заведохо дело във връзка с намесата на жандармерията по време на антиправителствената демонстрация на площад Виктория в столицата Букурещ.

Това съобщи прес-службата на Генералната прокуратура на Румъния.

 

 

В събота военните прокури са регистрирали  наказателно дело във връзка с методите на намеса на жандармерията и инцидентите, станали по време на най-мащабната антиправителствена протестна демонстрация, която се случи на 10 август и буквално извади на улиците цялата страна.

Военната прокуратура ще събере жалби, които са постъпили в полицията в нощта срещу 11 август 2018, които ще бъдат заведени под общо колективно дело, отбелязаха от Генералната прокуратура на Румъния.

Припомняме, че над 440 души пострадаха вчера при сблъсъци с полиция и жандармерия.

 

 

 

Протестиращите бяха разгонвани с използването на водно оръдие и сълзотворен газ.

Президентът Клаус Йоханнис  поиска спешно разследване от Генералния прокурор на Румъния с цел установяване на реалната ситуация и изясняване по какъв конкретно начин се е случила намесата на жандармерията, кой е давал разпореждания и какви точно.

Съобщение относно започване на разследването е публикувано на сайта на президентската администрация.

» Държавния глава е поискал генералния прокурор да установи законността на намесата и да установи лицата, степента на участие и виновност на всички, които са участвали в инцидентите с насилие, които се случиха в столицата на 10 август 2018.

От страницата си в  Facebook  президентът на Румъния осъди «жестоката, абсолютно непропорционална намеса  на жандармерията по отношение на хората на площад Виктория» и поиска от вътрешния министър Кармен Дан спешни обяснения относно действията на правоохранителните органи.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;