11 август 2018-Нюз Фронт.

Никой не очакваше такава изненада от Румъния. Буквално за ден, цялата страна излезе на улиците с искане за смяна на правителството и провеждане на предсрочни избори.

Румънци живеещи зад граница се връщаха в страната специално за да подкрепят протеста, който започна вчера 10 август. Още от първите минути на акцията се стигна до сблъсъци с полицията и жандармерията. Част от демонстрантите бяха разгонвани с водно оръдие и сълзотворен газ.

440 души, от които 24 представители на жандармерията са получили медицинска помощ за изминалата нощ, 65 души са били откарани в болница.

 

Инициаторите на антиправителственият протест под наслов « Диаспората си е вкъщи» са именно румънци живеещи извън страната.

Именно те настояват за оставката на ляво-центристкото правителство в състава а Социал-демократическата партия (СДП) и Алиансът на либералите и демократите, а също така незабавно провеждане на предсрочни избори ( тоест, ликвидация на сегашното парламентарно мнозинство)

 

» Ние ще си дойдем, за да се борим срещу корупцията и за правова държава»,- се казва в текстта разпространен от организаторите в  Facebook преди началото на протеста.

 

» Ние се борим демокрацията да остане в Румъния, няма да позволим в страната ни да победи несправедливостта, краденето и некомпетентността»

 

Според различни данни, от 3 до 5 милиона румънци са заминали да работят извън страната си, предимно в държави от Западна Европа. Много от тях твърдят, че са напуснали Родината си заради малките заплати, корупцията и липсата на перспективи.

 

Протестът, който започна вчера, 10 август, е може би един от най-мощните и масови демонстрации от години насам. Продължаваме да следим темата. Очаквайте подробности.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;