9 август 2018 -Нюз Фронт.

На 26 юли прищинското издание  Gazeta Ekspres, съобщи позовавайки се на дипломатически източници, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е дала зелена светлина за варианта по разделянето на » Косово». Източник на изданието съобщи, че съществува вероятност, Тръмп да е обсъждал балканската тема по време на срещата с Владимир Путин в Хелзинки.

 

 

 

В началото на август контингента на KFOR проведе «редовни учения» в северната част на «Косово».

Сръбското издание Novosti.rs, пише, че членовете на KFOR сутринта на 4 август са били разположени по входовете към пътя за езерото и хидроелектростанцията Газивод. В публикацията се отбелязва, че военните маневри всъщност са прикритие за прехвърляне на подразделенията на НАТО по северните части.

Президентът на Сърбия Александър Вучич проведе извънредно заседание на Съвета по национална Сигурност на Сърбия, на което се обсъжда заплахата от изостряне на ситуацията в отношенията с албанските власти на Косово.

 

 

Вучич подчерта, че Белград няма да допусне силови операции срещу косовските сърби, нито нови погроми.

По темата с план «Б» ( «Б» като «Балкани) и можем ли да очакваме ново изостряне на напрежението на Балканите, какви процеси протичат в момента и какво следва от тях  представяме коментар на Стеван Гаийч, доктор по политически науки, научен сътрудник в Института за европейски изследвания Белград.

 

 

С какво е свързано поредното изостряне на ситуацията около Косово и опасно ли е това за Сърбия?

Според експертът сред народа вече вървят разговори, че съществува някаква договрка между сръбската и албанската страна за инцидент, който би довел до разделянето на «Косово». Тоест, става въпрос за готвена провокация.

Например, албанците опитват да вземат Газивод- стратегически важна хидроцентрала, разположена в северната част на «Косово» , след което сръбската армия заема северната част. А като отговор албанците провеждат поредна етническа чистка и прогонват 80 хиляди сърби от така наречената » албанска» южна част на Косово- Митровица. Описаният пример, не идва от въздуха, можем да го наречем изтекла информация за реално подготвяни сценарии за нов конфликт на Балканите. По тази причина, следва да се отнасяме крайно внимателно към това, какво се случва по нашите ширини и да имаме предвид този описан по-горе пример.

 

Излязлата информация, за подобен инцидент, който описахме по-горе, много бързо се разпространява, и като резултат, американския контингент превантивно напуска зоната си и влиза в северната част на Косово.

Де факто, един слух проявява като лакмусова лентичка намеренията на САЩ за Балканите. Това, че няма договорка между Сърбия и албанците е факт, но че съществуват различни сценарий, които се «опипват» и премерват по отношение на Балканите може да сме напълно уверени. От тук нататък Балканите ще бъдат във фокуса на събитията.

Очаквайте продължение на темата.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;