8 август 2018-Нюз Фронт.

Външния министър на Иран Джавад Зариф заяви, че светът се изморил от едностранния подход на САЩ към различни въпроси.

Съответната позиция иранския дипломат изрази вчера през акаунта си в Twitter.
Джавад Зариф отбеляза още, че международната общност няма да » тръгне» след указанията на «импулсивни туитърни диктатури».

 


Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф, снимка © Сергей Савостьянов/ТАСС

» Гневът и туитовете не променят факта, че на света до гуша му дойде от едностранните действия на САЩ.

Спирането на търговията на САЩ и унищожаването на 100 хиляди американски работни места- за нас е прекрасно, но света няма да тръгне след «туитърните диктатури». Просто попитайте ЕС, Русия, Китай и десетки други наши търговски партньори»,- написа Зариф.

 

През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви за излизането от Съвместния всеобхващащ план на действия (СВПД) и обеща да върне не само старите, но и да въведе нови санкции срещу Иран. Вашингтон обяви тогава готовност да подпише ново споразумение вместо СВПД, обаче по правилата на САЩ, с такива условия, които Иран никога не би приел.

Първата част на санкциите САЩ възобновиха в нощта на понеделник срещу вторник. Ограничителните мерки ще обхванат, в частност, автомобилостроителния сектор на Иран и покупко-продажбата на злато и редеца метали. Останалите санкции ще встъпят в сила на 5 ноември.

Европейския Съюз въведе в действие европейския блокиращ регламент във вторник в 7:00, който обявява за недействителни на територията си екстериториалните санкции на САЩ по отношение на Иран, забранява на европейските компании да ги спазват, а също забранява изпълняването на всякакви решения на чужи съдебни инстанции, приети на основание на тези санкции. 

Както по-късно поясниха експерти от Еврокомисията, регламентът допуска получаването на компенсации от европейски компании, които могат да претърпят загуби в резултат на действията на САЩ.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;