8 август 2018-Нюз Фронт.

Президентът на Южна Осетия Анатолий Бибилов в денят на 10-тата годишнина от трагичните събития случили се през август 2008 нарече Михаил Саакашвили военен престъпник.

 

 

» Уверен съм, че военния престъпник Саакашвили рано или късно ще бъде изправен пред военен трибунал за престъпленията си»,- заяви президентът на Южна Осетия по време на траурните мероприятия в столицата  Цхинвал.

 

Бибилово отбеляза, че не не знае, къде може да бъде този трибунал, но не изключи, възможността да бъде проведен именно в Южна Осетия.

Освен това, президентът на Южна Осетия отправи покана към Владимир Путин, членовете на руското правителство, Никола Мадуро и Башар Асад на честванията посветени на 10-тата годишнина от признаването на независимостта на Южна Осетия, която ще бъде отбелязана на 26 август.

 

Припомняме, че точно преди 10 години, в нощта на 7 срещу 8 август 2008 година, Грузия напада Южна Осетия ( по времето на режима на Саакашвили). Тогава Русия се намесва за да защити населението на Южна Осетия и предотвратява войната, станала известна като «петдневната война». Ако Русия тогава не взема отношение, възможно е войната да бъде много по-дълга и кръвопролитна.

В резултат на въоръжената агресия на Грузия загиват хиляди, а след защитата на Русия, Южна Осетия получава правото си на независимост и признание от Москва.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;