Съединените Щати в продължение на много години се намесват в политическия живот на Никарагуа.
Това заяви президентът на страната Даниел Ортега.
Той отбеляза, че в началото на миналия век американските войски са окупирали Никарагуа и са започнали да назначават президенти от редиците на своите военни.
«Постоянно се правят опити да се разбие властта на правителството под всякакви поводи: за повод може да послужи всеки закон, всяка инициатива.
Ние успяхме да създадем алианс с предприемачи, САЩ осъждат предприемачите за съюз с правителството», каза той.
Според него, тези бизнесмени не са политически съюзници на настоящото ръководство на страната, но властите в Никарагуа се стремят да установят с тях отношения, за да могат да «стимулират едрия, среден и малък бизнес да инвестира» в страната.
«А за САЩ този факт се превърна в повод, за да ни демонизират», добави Ортега.
По-рано Ортега заяви, че страната, на която той е лидер, е достатъчно безопасна.

Припомняме, че президентът на Никарагуа Даниел Ортега обвини САЩ във фактическо обявяване на война на Венецуела.

«Те (САЩ) обвиняват Венецуела в това, че тя е заплаха за сигурността на Съединените Щати, това се нарича обявяване на война, това е толкова сериозно, както блокадата на Куба», — цитира порталът Noticias24 изявлението на Ортега по време на траурните мероприятия в чест на екс-президента Уго Чавес в Каракас.

САЩ въведоха през март 2015 година санкции срещу седем високопоставени венецуелски чиновници. Това решение на Вашингтон предизвика рязка неприязън както в самата Венецуела, която обяви международна кампания за отмяна на указа, така и в редица други страни от Латинска Америка, които са съюзници на Каракас. Миналия петък САЩ продължиха санкциите още за една година.

Министърът на външните работи на Венецуела Делси Родригес на свой ред заяви, че имайки предвид решението на Обама, Каракас напълно ще преразгледа отношенията си с Вашингтон.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;