Главата на МВнР на Канада Христя Фриланд обвини Москва, че се занимава с пропаганда срещу дейността на «Белите каски» в Сирия, съобщава  La Presse canadienne.
Дипломатът нарече тази организация «група от героични хора».
След операцията по тяхното спасяване, извършена заедно с другите западни страни, Канада предложи убежище на 50 члена на «Белите каски» и техните близки.
Според изданието, «Белите каски» са оказвали първа помощ на пострадалите в Сирия и на доброволни начала са участвали в хуманитарни мисии (а защо тогава САЩ официално ги финансира, бел.ред.).
Но отчитайки силите на Башар Асад, който се укрепи в Сирия, някои експерти се опасяват, че членовете на този организация се намират в опасност, пише изданието.
Според представителя на МВнР на Русия Мария Захарова, Москва съвсем не е изненадана от това, че Канада се е заела с евакуацията на «Белите каски».
«Белите каски имаха тесни връзки с екстремистите.
Никак не сме изненадани, че сега ще ги приемат и в Канада», цитира изданието думите на Захарова.
«Между другото, тези псевдохуманитаристи се опитваха колкото се може по-дълго да оставят Сирия във война, разпалвайки все нови и нови конфликти», допълни Мария Захарова.
Сирийският режим нарече действията на организацията престъпни, обвинявайки за това западните държави, които позволяват на терористите да се скрият.
Дамаск обвинява «Белите каски» за това, че те са организирали и извършили химическите атаки, за да обвинят след това за тях правителствените сили.
Фриланд твърди, че по такъв начин руските и сирийските власти се опитват да дискредитират тези, които уж са заснели много кадри, които доказват тяхната вина.
«Белите каски» извършиха много важна работа, но е очевидно, че точно това е една от причините за отрицателното отношение на режима на Асад, както и от страна на Русия срещу тях да се води толкова негативна пропаганда», цитира думите на министъра на външните работи на Канада  La Presse canadienne.
Петя Паликрушева

Източник: https://lactualite.com/actualites/2018/08/04/freeland-accuse-moscou-de-faire-depropagande-contre-les-casques-blancs/

Тагове: ; ; ; ; ;