Членът на британския парламент Деймийн Колнс заяви, че Великобритания трябва да започне наказателно разследване, за да установи истинските мащаби на руската намеса в демократичните процеси в страната, предава  The Times.
Според него, само полицейско разследване с пълномощия за изземване на документи може да достигне до същността на който и да е «кремълски заговор», който целял влияние върху референдума за излизането на Великобритания от ЕС, а също да обезпечи бъдещите избори.
Изданието отбелязва, че парламентарното разследване, оглавявано от Колинс, е установило наличието на сериозни заплахи от страна на руската кампания за дезинфромация на демокрацията във Великобритания, а също наличието на връзки на Москва с основателя на кампанията, агитираща за брекзит.
Но за разлика от САЩ, където по време на разследването на спецпрокурора Робърт Мълър, са били повдигнати 191 обвинения срещу 32 руснаци и американци, във Великобритания не е било повдигнато нито едно обвинение.
«Струва ми се, че на нас ние е нужен британски Мълър. При провеждането на разследването ние действахме на предела на своите възможности, направихме такива неща, които преди не е правил нито един друг парламентарен комитет, но ние нямаме никакви пълномощия, с които разполагат правоохранителните органи.
Нямаме властта, която има Мълър, за да настояваме да разкрием банковите им сметки, личните документи и други неща», заяви Колинс.
Според него, новото разследване трябва да се осъществява от национална агенция за борба с престъпността.
При това полицията трябва да обезпечи по-тясното сътрудничество на заподозрените във връзка с Москва с представителите на агенцията.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.thetimes.co.uk/edition/news/mp-damian-collins-demands-a-police-inquiry-to-uncover-russian-meddling-in-uk-2jk7qdggx

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;