Тази седмица стана ясно, че гражданка на Русия, наета от Тайните служби за работа в посолството на САЩ в Москва, е била уволнена след като се изяснило, че тя е провеждала «постоянни и несанкционирани срещи с ФСБ», пише The Guardian.

Тази сензационна новина се появи няколко часа след като пет високопоставени американски чиновници в сферата на националната сигурност предупредиха за явни и сериозни усилия на Русия да дестабилизира американската демокрация, пише изданието.
В същото време, както отбелязва изданието, Доналд Тръмп няма намерение да предприема никакви решителни мерки в тази посока.
Подозрението за предполагаемата руска шпионка се появи след рутинна проверка по сигурността.
Независимо от това, специалистите от разузнаването считат, че този случай съвсем не е единствен.
«Тази новина е много правдоподобна и не е твърде изненадваща за тези от нас, които работим в посолството», отбеляза бившият агент на ЦРУ Джон Сайфър, който навремето ръководи операциите на агенцията в Русия. — Това е вечният проблем, особено за занимаващите се с проверката на чуждестранните сътрудници в посолството…
В страните с висока опасност от страна на контраразузнаването те практически винаги съобщават информация на местните ведомства.
В Русия това е естествено.
Руснаците няма да позволят тази длъжност да бъде заета от някого, който не се отчита пред тях».
Съдейки по всичко, рускинята е имала достъп до вътрешната мрежа на посолството и до пощенските системи, благодарение на което тя потенциално е можела да чете секретни материали, включително работните графици на президента и вицепрезидента на САЩ.
По данни на един от източниците, Тайните служби са се опитали да избегнат разгласяването на този инцидент, уволнявайки чуждестранната сътрудничка миналото лято.
«Тази жена е имала достъп до разписанията на високопоставените лица, пребиваващи в Русия. По такъв начин ФСБ е получавала информация на тепсия и със златна панделка.
Това силно е облекчило работата им», заяви по този повод бившият агент на ЦРУ Валери Плейм.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.theguardian.com/world/2018/aug/03/suspected-russian-spy-us-embassy-moscow-analy
 

Тагове: ; ; ; ; ;