Преди няколко седмици на Петербургския международен икономически форум генералният директор на френската компания  Total, най-крупният инвеститор в руския енергиен проект «Ямал», Патрик Пуяне се опита да убеди Владимир Путин и в бъдеще да развива доставката на руски енергоресурси в Западна Европа — но с помощта на френски газопроводи, споделя France Inter.

«Ние имаме клиенти, имаме създадени пазари, които не са обхванати от «Газпром».

Ще набера смелост и ще предложа на президента Путин смела реформа — можем ли да се надяваме, че в близко бъдеще ще ни разрешите да продаваме произвеждания от вас газ на нашите клиенти в Европа?», с такъв въпрос се обърна Пуян към руския президент.

«Плоушеговито-полусериозно» Путин тогава отбеляза, че експертите от «Газпром» могат да се справят самостоятелно с тази задача още днес.

Но, както отбелязва авторът на статията, Пуяне не е изгубил

надежда, че нови възможности за развитието на френски тръбопроводи все още има.

За Русия създаването на нови пътища за доставка на енергоресурси имат двойна цел, отбелязва изданието.

Първата — да се укрепи икономиката на страната и да се заемат лидиращи позиции в енергийния пазар.

Втората — да получи мощен лост по време на преговорите, касаещи нейната геополитическа стратегия.

Според автора, това много дразни Тръмп, който по време на срещата на НАТО този месец поиска «Северен поток-2» да бъде закрит.

«Газпром» обезпечава 80 % от доставката на газ за Западна Европа и има намерение да увеличи печалбата си с помощта на «Северен поток-2».

Изданието отбелязва, че бъдещият газопровод често бива подлаган на критика заради икономическите рискове:  1200 км от тръбопровода ще бъде положен по дъното на Балтийско море.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.franceinter.fr/emissions/le-zoom-de-la-redaction/le-zoom-de-la-redaction-25-juillet-2018

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;