Броят на жертвите на земния трус на индонезийския остров Ломбок достигна 142 души, съобщи днес представител на местните власти, цитиран от ДПА.
В резултат на вчерашното земетресение със сила от 7 степен са загинали 142 души, каза пред телевизия «Метро», каза Росиади Союти, секретар в администрацията на провинция Западен Нуса-Тенгара, на чиято територия се намира о. Ломбок.
Около 900 индонезийски и чуждестранни туристи се евакуират днес от островчетата Гили, които се намират близо до Ломбок, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Към 200 туристи вече са напуснали трите островчета, а за други 700 евакуацията предстои, съобщи говорител на националната агенция за справяне с природни бедствия Сутопо Пурво Нугрохо.
Хотелите на Гили пострадаха от силния трус, последван от обявяване на тревога за опасност от цунами, предизвикала паника. Много туристи поискаха да отпътуват за Ломбок, за да стигнат до летището в главния град Матарам.

«Индонезийски турист е загинал на Гили Мено, а много са ранени, по-голямата част имат счупвания», обяви за АФП говорителят на агенцията в Ломбок.
Трусът от неделя вечерта беше плитък — на дълбочина 10 км — и беше усетен също на съседния остров Бали, най-голямата туристическа атракция в разположения в Югоизточна Азия архипелаг Индонезия.

Тагове: ; ;