Турските власти са върнали в България седемте души, които са заловени в хотел в стаята на издирвания с червена бюлетина  Димитър Желязков-Очите.

По информация на «Хоризонт», сред задържаните са общинският съветник в Бургас Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун, и още петима. Самият Желязков остава в ареста в Истанбул, като предстоят процедури за екстрадицията му у нас.

Предаването е извършено по административна процедура от турските власти на граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“.

Седемте мъже са с наложена мярка 24 часа „задържане под стража“. Тепърва с тях ще се водят разговори, за да се изясни присъствието им в турския хотел, както и дали има данни те да са съпричастни с извършването на престъпления.

Що се отнася до Димитър Желязков процедурата по екстрадирането му минава през решение на съда и за момента не е ясно кога ще бъде върнат в България.

Специализираният наказателен съд /СНС/ остави в ареста с постоянна мярка «задържане под стража” петимата от групата на Митьо Очите, задържани в четвъртък.

Мярката им е гледана при закрити врата с аргумента, че могат да бъда оповестени данни от личния им живот.

Венцислав Христов, Йордан Въчев, Иван Найденов, Радослав Николов и Иван Пишиев са обвинени за участие в организирана група за палежи, рекет, побои, изнудване и наркотици, като за техен лидер е сочен Димитър Желязков — Очите.

Следващото съдебно заседание ще е на 9-ти август.

БНР

Тагове: ; ; ;