Брекзит е надвиснал, а също и Армагедон, ако вярвате на медийните заглавия във Великобритания.
Вестниците са пълни с истории за недостиг на храни, запаси от медикаменти, отменени полети и войници по улиците на Великобритания, ако страната напусне ЕС през следващата година без споразумение за бъдещите отношения между тях.
Тези прогнози зачестиха след като позициите на двете страни изглежда се втвърдиха и британски представители направиха серия изказвания за подготовката на Брекзит без споразумение, който може да прекъсне търговията с Европа. Премиерът Тереза Мей не помогна за разсейване на опасенията, като каза, че правителството се готви за всички варианти.
Всички приказки за сериозните последствия само изтъкват колко е трудно да се намери начин как се скъсат връзките, развити в продължение на десетилетия, в момент, когато времето за преговори изтича, каза Бен Флечър, директор за външните отношения на Федерацията на работодателите в инженерните технологии (EEF).
«Опитваме се да отхвърлим 40 години интеграция с четири или шестседмични преговори; това е ужасяващо», каза Флечър и добави: «То е със същата степен на сложност, както да разделиш атом … Трябва да разберем колко трудно нещо е».
С изтичането на времето напрежението се засилва. Повече от две години след като Великобритания гласува да напусне ЕС и двете страни казват, че трябва да изготвят споразумение до октомври, за да се гарантира, че то ще бъде одобрено от всички страни членки преди Лондон да напусне блока на 29 март.
Без сделка, 40 години свободна търговия между Великобритания и Европа ще приключат и това ще задейства мита и гранични проверки, които могат да забавят транспортирането на всичко, от храни и горива, до дрехи и коли. И още по-важно — Лондон ще излезе от общоевропейските споразумения, регулиращи сфери като авиацията и предписването на лекарства, а това може да доведе до отменяне на полети и нарушение в доставките на медикаменти.
Изявления на министрите за Брекзит Доминик Рааб и на здравеопазването Мат Ханкок миналата седмица за приготовленията на правителството породиха прогнози за запасяване на супермаркетите, километрични колони от камиони на граничните пунктове и пътници, чакащи три часа паспортна проверка.
Тези изявления бяха резюме на 70-те предупреждения, които правителството планираше да разпространи през лятото, за да информира бизнеса и гражданите за стъпките, които трябва да предприемат в подготовка за Брекзит без споразумение. След критиките, че изявленията от миналата седмица са всели паника и са подкопали Брекзита, сега правителството възнамерява да публикува предупрежденията на два етапа, първия в средата на август и втория през септември, според съобщения в британските медии.
Премиерът Мей каза, че макар да очаква да договори сделка, която ще запази свободната търговия, правителството постъпва правилно, подготвяйки се за «всички варианти».
«Не става дума само за запасяване», каза тя в интервю за британската телевизия Канал 5 и добави: «Целта е да гарантираме, че ще можем да продължим да правим каквото е необходимо, след като напуснем ЕС, ако напуснем без сделка».
Нови опасения възникнаха във вторник, когато представители на местните власти в Дувър, от английската страна на Ла Манша, разпространиха анализ как Брекзит без споразумение ще засегне района около най-натовареното фериботно пристанище в Европа.
Даница Кирка от Асошиейтед прес/БТА

 

Тагове: ;