Войниците-неевреи в израелската армия се чувстват засегнати във връзка са «дискриминационния» закон за националната държава, който принуждава някои офицери да подават оставка, пише  Newsweek.
Шади Зидан, заместник командир на рота, който принадлежи към религиозното малцинство-друзи, обяви за оставката си още в понеделник, заявявайки че заради този спорен закон той и много други се чувстват граждани втори сорт.
«До днешния ден аз отдавах цялата си душа за нашата страна, рискувах своя живот, бях далече от дома си», написа той на страницата си във Фейскбук. — До днес с гордост стоях пред националното знаме и му отдавах чест.
До днешния ден пеех националния химн на Израел, защото бях убеден, че това е моята страна и аз с нищо не се различавам от останалите».
«Аз не съм политик и нямам отношение към това, от което се вълнува политиката…
Но аз съм гражданин, както и всички останали граждани, давам на родината си дори повече.
И в резултат вече съм гражданин от втори сорт?
Благодаря, но не съм готов да участвам в това», подчерта Зидан, обяснявайки така решението си да напусне редовете на въоръжените сили.
По-рано израелските парламентаристи приеха закон, който обяви, че евреите в Израел имат «изключително право на национално самоопределение».
В документа вече също официално е отбелязано, че страната е «историческата родина на еврейския народ».
Това решение предизвика недоволството на критиците и на групата национални малцинства вътре в страната, които нарекоха закона «расистки» и характеризираха случващото се като «апартейд».
В Израел с население  8,8 млн човека живеят около 80 % евреи.
Граждани на страната са още араби-мюсюлмани, араби-християни и прочие групи население, в това число друзите, които в страната са не по-малко от 150 хиляди човека.
Последните са единствената група от малцинствата, която се съгласи да участва в задължителната военна служба.
В резултат на това значителен брой представители на тази групи служат и загиват рамо до рамо с израилтяните-евреи.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.newsweek.com/non-jewish-israeli-soldiers-quit-over-discriminatory-nation-state-law-1050339

Тагове: ; ; ; ; ; ;