«Много съм разтревожен от това, че Русия ще положи всички усилия, за да окаже влияние върху бъдещите избори.
Отчитайки този факт, че нито един президент на е бил по-яростен към Русия, отколкото аз, те много силно ще помогнат на Демократическата партия.
Те точно не искат Тръмп!», написа Доналд Тръмп в своя акунт в Туитър миналата седмица.
Както отбелязва журналистът от  New York Post Иона Голдберг, на пръв поглед това може да изглежда «типичен президентски тролинг», но президентът на САЩ е прав в едно нещо.
Първо, Тръмп беше по-твърд по отношение на Русия, отколкото можеха да си позволят много негови противници.
Не, той не беше по-твърд, отколкото всеки друг президент на САЩ, но такива преувеличения са отличителна черта на неговата риторика.
Второ, на междинните избори за Кремъл би било рационално да подкрепи демократите — но не заради  това, че те по-добре се отнасят към Русия.
Независимо от това, че съществуват много теории за това, защо президентът на Русия Владимир Путин на изборите през 2016 година реши да окаже подкрепа на Тръмп, сътрудниците на органите на сигурността са на единно мнение, че Русия е заинтересована от разпалването на разногласия сред различите националистически и популистки групи по цяла Европа, твърди Голдберг.
Както и много други, руснаците не очакваха, че Тръмп ще победи, но те мислеха, че той ще може да попречи на Хилъри Клинтън до нейното встъпване в длъжността президент.
И те разчитаха на това, че, ако Тръмп изгуби, неговите неизбежни изявления за това, че изборите са били фалшифицирани или откраднати, ще станат «неочакван стратегически успех».
Ако Русия иска да остане вярна на своята първоначална стратегия, тя напълно може да поиска демократите да се върнат в конгреса, счита журналистът.
Петя Паликрушева
Източник: https://nypost.com/2018/07/31/why-it-makes-sense-for-russia-to-back-the-democrats-now/

Тагове: ; ; ; ; ; ;