Ако Вашингтон успее да постигне ново «разведряване на напрежението» в отношенията с Русия, това ще намали военното бреме в Източна Европа, където американският отбранителен потенциал изпитва огромно напрежение, пише в статия си американският историк Хал Брендс за Bloomberg

Затова «умната администрация», както счита историкът, сега трябва с всички сили да се опита да избегне едновременна конфронтация с Русия и Китай — а вероятно дори би тръгнала към създаването на стратегическо партньорство с Москва, за да отслаби по-сериозната и дълговременна заплаха от страна на Пекин.

Точно това преди много години направиха Кисинджър и Никсън, просто на Русия и Китай тогава бяха отредени напълно противоположни роли, припомня Брендс:
«Наблюдавайки явната враждебност и засилващото се противопоставяне между Китай и СССР, администрацията на Никсън започна да установява отношения с по-слабата страна — с Пекин, за да създаде противовес на по-силната страна — СССР».
През 1970-те и 1980-те години американското ръководство постепенно превърна тези отношения в неофициален алианс, който целеше сдържането и отслабването на съветското влияние.
«Ние можем да работим съвместно, за да успеем с общи усилия да се справим с кучия син — СССР», каза Мао през 1973 година на Кисинджър.
САЩ постъпиха точно така, постепенно разшириха сътрудничеството си с Китай в дипломатическата, икономическата, разузнавателната и дори във военната сфери, се казва в статията.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-07-31/trump-can-t-split-russia-from-china-yet

 

Тагове: ; ; ; ;