По време на речта си на Общоруския младежки образователен форум главата на МВнР на Русия Сергей Лавров направи «шокиращо изявление» за това, че Москва разполага с информация за военните планове на САЩ и другите страни, предаде  Daily Express.

«Нашата информация за това, какви планове се изграждат по отношение на Русия от военните на САЩ и от другите западни страни — е гарантирана», отбеляза Лавров.

Лавров подчерта още, че Русия продължава да обезпечава своята отбранителна способност, запазвайки военното си присъствие в света, продължава изданието.

«Каквото и да се случва в света, нашата безопасност като държава, безопасността на нашите граждани, нашият суверенитет ще бъдат по надежден начин защитени, това нееднократно бе потвърдено от президента Путин.

Уверявам ви, че това се базира на реални, материални промени, които се случват в нашата страна и в нашата армия», цитира думите на Лавров изданието.

Както отбелязва изданието, тези изявления звучат в решаващ момент за отношенията между Русия и САЩ — след като двустранните отношения преживяха най-трудния период от времето на края на студената война.

Както припомня изданието, руско-американските отношения съществено се усложниха след въвеждането на американските санкции по отношение на Русия и след началото на разследването на спецпрокурора Робърт Мълър по отношение намесата на Русия в американските избори през 2016 година.

Независимо от това, според Владимир Путин, вътрешнополитическите конфликти в САЩ не нарушават контактите между двете страни.

Но независимо от опитите на двамата лидери да преодолеят основните разногласия, САЩ и Русия все още се разминават във възгледите си по отношение териториалните конфликти в Европа, а също по отношение на Сирия, където двете страни провеждат военни кампании, подчертава Daily Express.
Петя Паликрушева

Източник: https://www.express.co.uk/news/world/997156/US-Russia-relations-Moscow-Trump-putin-russia-mueller-investigation-military-probe

 

Тагове: ; ; ; ; ;