Към днешния ден Украйна вече трябваше да е станала най-успешната страна със средни доходи на населението. Както пише Atlantic Council, след разпада на СССР е имало големи очаквания, че икономическата стагнация, предизвикана от комунистическата система, ще остане в миналото.

Отчитайки богатите природни ресурси и човешкия потенциал, изглеждаше, че страната бързо ще се превърне в благополучна европейска страна, пише изданието.

Но вместо това тя е сред най-бедните в Европа.

Украинците са само малко по-богати от жителите на Молдова.

Както продължава изданието, на този етап другите страни, които се избавиха от желязната завеса, успяха съществено да подобрят стандарта си на живот и да се интегрират в Европа, а Украйна продължава да живее в стагнация.

Нейните стандарти на живот, които по-рано не се различаваха от тези в Полша, Словакия и Прибалтика, силно изостанаха.

Според авторите на статията, отчасти за това е виновна и украинската диаспора зад граница.

Нейните възгледи бяха погрешни и непродуктивни, когато ставаше дума за необходимостта украинската икономика да се движи напред.

От 1991 година и до днес вниманието е съсредоточено главно върху екзистенциалната заплаха, която Русия представлява за Украйна.

Но заедно с това се игнорираха ключови фактори, които пречеха за развитието на Украйна, които също бяха екзистенциални и не по-малко реални.

Диаспората постоянно се «обстрелваше» с изявления, че «икономическите реформи изискват време, а прогресът е бил постигнат».
Управляващият елит на Украйна също с десетилетия правеше подобни изявления, за да скрие мащабния грабеж на богатствата на държавата.
Петя Паликрушева
Източник: http://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/why-is-ukraine-still-so-poor

Тагове: ; ; ; ; ; ;