Японският министър на отбраната Ицунори Онодера заяви, че Токио е поискал от Москва да ограничи военната си активност на оспорваните Курилски острови, предаде Ройтерс, предаде бТА.
«Поискахме от руската страна да вземе специални мерки, защото Русия засилва военния си потенциал на четирите северни острова», заяви министър Онодера след среща с руския си колега в Москва.
СССР анексира Курилските острови от Япония в края на Втората световна война.
Онодера заяви също, че наземните системи «Иджис» за отбрана от балистични ракети имат за цел да защитават Япония и не представляват заплаха за Русия.

Министрите на отбраната на двете страни са се договорили през октомври тази година руският Тихоокеански флот да посети японското пристанище Хакодате, предаде ТАСС.
Москва и Токио призовават още всички въвлечени страни да проявят гъвкавост и сдържаност, за да не допуснат провал на преговорите по разрешаване на конфликта на Корейския полуостров, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след края на срещата на министрите на отбраната и външните работи на Русия и Япония в Москва.

Двете страни са се договорили да си сътрудничат по въпроса за ядреното разоръжаване на Северна Корея, заяви Онодера на пресконференцията.
Япония и Русия се споразумяха да провеждат всяка година консултации на равнище заместник-министри на външните работи и отбраната, добави японският първи дипломат Таро Коно.

Тагове: ; ; ;