Спешното кремиране на отровената в Еймсбъри британка потвърждава, че британските власти продължават да унищожават уликите, свързани с «делото Скрипал», заяви източник от посолството на Русия.

«Спешното кремиране на Стърджес изключва всякаква възможност за по-нататъшни следствени действия в случай, че са налице нови обстоятелства по делото, които изискват повторен анализ или препроверка на първичните данни за причините за смъртта на британската гражданка.

Това не може да не предизвика безпокойство, защото британските власти продължават да унищожават всички важни веществени доказателства, свързани също отравянето на семейство Скрипал в Солсбъри», заяви източникът.

На 4 юли сутринта британската полиция съобщи за «сериозен инцидент» в град Еймсбъри, където двама човека «се оказаха под въздействието на неизвестно вещество» и бяха хоспитализирани в критично състояние.

По-късно от Скотланд Ярд потвърдиха, че мъж и жена са били отровени със същото вещество, с което е бил отровен и работещият за британските спецслужби екс-полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

Пострадалата от отравянето 44-годишна Дон Стерджес вечерта на 8 юли почина в окръжната болница в Солсбъри и бе кремирана на 30 юли.

Скоро след това дойде в съзнание вторият пострадал — 45-годишният Чарли Роули.

Лондон обвинява Русия в отравянето на Скрипал, Москва категорично отрича това.

Както по-рано се съобщи, британското министерство по екология, двете морски свинчета са загинали от жажда в отцепения от полицията дом на екс-сътрудника на ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, които бяха отровени в британския Солсбъри.

По данни на британските власти, котката на Скрипал Наш ван Дрейк е била намерена в стресово състояние, наложило се тя да бъде принудително приспана, т.е. убита.

Племенницата на Сергей Скрипал Виктория заяви за две котки, които живеели при Скрипал.

Съдбата на избягалото, вероятно, животно на този етап не е известна.

Както по-рано заяви представител на посолството на Русия в Лондон, създава се впечатление, че домашните животни на Скрипал може би са били унищожени като «неудобни улики».

От посолството отбелязаха, че, според думите на племенницата на Скрипал, в дома е имало две котки, а не една, местонахождението на втората остава неизвестно.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;