Проект за закон, обявяващ Компартията на Литва  (КПЛ) за престъпна организация, бе подготвен и представен днес на пресконференция от депутатите от опозиционната консервативна партия «Съюз на Отечеството — Християнски демократи»  Аудронюс Ажубалис и Лауринас Касчюнас.

Според инициаторите, това ще реши проблемите с отговорността на Компартията като юридическо лице за дейността й в ущърб на Литва.

«Независимо от това, че след провъзгласяването на независимостта измина доста време, тази дейност не е получила необходимата оценка.

Подготвеният законопроект по правилния начин ще оцени съветското минало и ще послужи за възстановяването на историческата справедливост», каза Ажубалис.

Авторите на документа, считащи КПЛ за отговорна за репресиите по съветско време, предлагат да се въведе задължителност за кандидатите за избори на всички нива да се посочва конкретната длъжност, ако са заемали такава, а не са били редови членове в системата на Компартията на Литва.

Това ще засегне всички тези, които участват в конкурсите за държавна или дипломатическа служба.

На въпроса, защо подобен законопроект се внася точно сега, а не когато консерваторите са били на власт и им е било по-лесно да го одобрят, опозиционерите отговарят, че сега е дошло времето.

«Обществото и политическите партии тогава не бяха съзрели за такава стъпка», каза  Ажубалис.

В съветския период КПЛ бе съставна част от Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС).
През 1989 година КПЛ излезе от КПСС, но се случи разкол.
Самостоятелна КПЛ от 1990 година започна да се нарича Демократическата партия на труда, през 2001 година тя се обедини със Социалдемократическата партия и прие нейното име.
Второто крило преди забраната през 1991 година  действа като Компартия на Литва на база платформата на КПСС.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;