Frankfurter Allgemeine: Под влиянието на Китай Африка тръгва по китайския път

Председателят на Китай Си Дзинпин в столицата на ЮАР бе посрещнат със салюти, като почетен гост, пише немското издание  Frankfurter Allgemeine.

Официалната цел на неговата визита стана посещението на срещата на БРИКС, но преди това лидерът на Китай успя да посети на африканския континент Сенегал и Руанда.

Както се съобщава в статията, Китай е най-важният търговски партньор на ЮАР.

Търговският оборот между двете страни достигна нивото от  $39 млрд — това е 20 пъти повече, отколкото беше през 90-те години, когато държавите едва бяха започнали да развиват дипломатическите си отношения.

Преките китайски инвестиции оттогава се увеличиха осем пъти.

ЮАР остро се нуждае от средства, защото икономиката се намира в дълбока криза, пише немското издание.

В търсенето на пари страната все по-често обръща поглед към изток.

За ЮАР визитата на Си Дзинпин  е прекрасна възможност да се укрепят стратегическите връзки с втората по големина икономика в света, отбелязва изданието, позовавайки се на думите на главата на института Конфуций към университета в Йоханесбург.

Излиза, че африканците няма да бъдат разочаровани, продължава  Frankfurter Allgemeine.

Лидерът на Китай вече обяви, че страната му ще вложи в ЮАР  $14,7 млрд, а също ще даде крупен кредит на държавната компания  Eskom, която снабдява 90% от страната с електроенергия.

Африка за Китай — това не е само важен доставчик на природни суровини и пазари, но още и основен експериментален полигон за претенциите на Китай за водеща роля в новия световен ред, подчертава изданието.

В тази сфера се отнася проектът за

Новия път на коприната, в рамките на който Китай ще предостави кредити в рамките на милиарди за развитието на инфраструктурата.

Благодарение на изграждането на жп и автомобилни пътища, а също на множество пристанища, Пекин си обезпечава достъп до пазарите и придобива политическо влияние.

Новите жп линии в Кения и Етиопия Китай счита за свои

образцови проекти, дори критиците във връзка с това да

говорят за дългова криза.

Подкрепяйки развитието на инфраструктурата, Китай лансира и собствения си модел за развитие като алтернатива на западните демокрации, се подчертава в статията.

Неотдавна СМИ от Пекин съобщиха за жител на Нигерия, който написал книга, в която се твърди, че страната му трябва да въведе еднопартийна система по примера на Китай.

В Китай за това казват, че африканските страни са разочаровани от западния модел, докато китайският път за развитие им е открил пътя към «алтернативната модернизация».

А зад всичко това стоят тезите за «създаването на новия световен ред», пише изданието.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/wirtschaftsmacht-china-afrika-als-experimentierfeld-fuer-die-grossmacht-15708049.html

 

 

Коментари:

Зареждане ...