Русия ликвидира два безпилотни самолета над авиобаза Хмеймим

Терористите в сирийската провинция Латакия за пореден път извършиха опит за атака над руската авиобаза Хмеймим чрез безпилотни летателни апарати.

Русия ликвидира два безпилотни самолета над авиобаза Хмеймим

Системите за противовъздушна отбрана на Русия ликвидираха два безпилотни летателни апарати на терористите, които извършиха опит за атака над руската авиобаза Хмеймим.

Припомняме, че на летището в Хмеймим, което е разположено югоизточно от град Латакия, в момента се базират Въздушно-космическите сили на Русия.

Авиобазата нееднократно бе подлагана на атаки от страна на джихадистите, в последно време обстрелите зачестиха.

Както съобщихме по-рано, джихадистите в зоната на деескалация Идлиб успяха да спретнат саморъчно направени безпилотни летателни апарати с подръчни средства, което увеличи интензивността на обстрелите по руските позиции в Сирия.

Русия ликвидира два безпилотни самолета над авиобаза ХмеймимПо-рано съобщихме, че седем американски военни самолети са извършили разузнавателни мисии в източното Средиземноморие близо до крайбрежието на Сирия, където се намира руската авиобаза Хмеймим и базата за материално-техническо обезпечаване на ВМФ на Русия в Тартус.

Това показват данните от мониторинга на полетите на военната авиация, които са публикувани в Туитър в акаунта на Mil Radar.

Става дума за шест патрулни самолети против подводници от ВМС на САЩ  P-8A Poseidon, които са излетели от базата Сигонелла в италианския остров Сицилия, а също за самолет за радиоелектронно разузнаване от ВМС на САЩ  EP-3E Aries II, излетял от базата от гръцкия остров Крит.

По-рано американският телевизионен канал  CNBC,

позовавайки се на източник, запознат със ситуацията, съобщи, че САЩ разглеждат като цели за ударите си в Сирия осем обекта.

В списъка фигурират две военни летища, изследователски център и предприятие, които уж има отношение към производството на химическо оръжие.

  1.  strategic bombers noted airborne

  2. 13 APR: US Navy P-8A 168849 PS088 departed Sigonella at 0203z — Eastern Mediterranean mission

Русия ликвидира два безпилотни самолета над авиобаза Хмеймим

Белият дом по-рано информира, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не е взел окончателно решение за удар по Сирия, разглеждат се различни варианти както по начина на отговор, така и за времето му на извършване.

Самият Тръмп в четвъртък заяви, че не е уточнил кога ще бъде нанесен ударът по Сирия:  това може да се случи «или много скоро, или съвсем не скоро».

Ескалацията на напрежението около Сирия се случи на фона на съобщенията за употребата на химическо оръжие в град Дума.

Западните страни обвиниха за това официален Дамаск.

В същото време руският Център за примирие между враждуващите страни (ЦПВС) опровергаха информацията за употребата на химическо оръжие в Източна Гута.

Специалистите от организацията посетиха мястото на предполагаемия инцидент и не откриха следи от токсини.

В местните болници, според ЦПВС, също няма пациенти със симптоми, характерни за отровни вещества.

Петя Паликрушева

 

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments