В конгреса на САЩ са против провеждането на среща на четири очи между американския лидер Доналд Тръмп и президента на Русия Владимир Путин.
Проект за резолюция срещу «всякакви бъдещи тайни срещи» между главите на двете държави бе внесен в парламента на САЩ.
В конгрессе США выступают против встреч Путина и Трампа один на один

  • В документа се казва, че Тръмп следва да съгласува с конгреса всички споразумения, които са били постигнати на срещата с Путин в Хелзинки.
  • «Палатата на представителите на конгреса на САЩ е решително против всякакви бъдещи тайни срещи между президента на САЩ и президента на Русия Владимир Путин, а също призовава президента на САЩ да представи за разглеждане и утвърждаване в конгреса всяко споразумение, което може да е било постигнато между американския президент и президента на Русия Путин в Хелзинки», се казва в проекта за резолюция, внесен в конгреса.

  • В документа се отбелязва, че руската страна е заявила за постигане на споразумения между Путин и Тръмп, които уж «отговорят на интересите на Кремъл».
  • «Русия заявява, че е постигнала с президента на САЩ споразумения, отговарящи на интересите на Кремъл, а президентът на САЩ не е обсъдил и не е съгласувал този въпрос със своите съветници по национална сигурност, с конгреса или с американския народ», се подчертава в документа.

Резолюцията бе внесена за разглеждане в конгреса от члена на палатата на представителите от демократическата партия Шейла Джексън Ли.

По-рано експерт нарече срещата между Путин и Тръмп най-обсъжданото събитие в света.

Путин и Тръмп проведоха двустранни преговори в Хелзинки на 16 юли.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;