Макрон

Популярността на френския президент Еманюел Макрон леко се е повишила през юли въпреки скандала с бившия шеф на охраната му Александър Бенала, заснет да упражнява насилие срещу демонстранти, показва проучване, цитирано от Ройтерс, съобщи БТА.
Според няколко анкети рейтингът на Макрон падна до нови ниски нива през юни, само година след идването му на власт, а критиците обвиняваха бившия инвестиционен банкер, че е откъснат от реалността заради политики, разглеждани като облагодетелстващи богаташите.
Все пак президентът си е възвърнал част от позициите, сочи публикувано днес допитване на «Харис интерактив».

Неговата популярност се е увеличила с два пункта до 42 процента въпреки скандала с Бенала и на фона на евентуален благоприятен ефект от спечелването на Световното първенство по футбол от Франция.
Проучването, в което са участвали 966 души, е било проведено между 24 и 26 юли — по това време Макрон направи първите си коментари за аферата с Бенала, като каза пред депутати от своята партия, че само той носи отговорност за случая.
Това, изглежда, е подобрило образа му в очите на хората, анкетирани след това, смята Жан-Даниел Леви от «Харис интерактив».
Според анкетата позициите на Макрон са се засилили най-много сред младите хора през последния месец.
Популярността на президента достигна върховото ниво от 59 процента през юни 2017 г., малко след встъпването му в длъжност, но през май 2018 г. падна под 50 процента, а през юни се смъкна до 40 процента по данни на «Харис».

Тагове: ;