Когато през 1776 година един от бащите-основатели на САЩ Бенджамин Франклин пристигнал във Франция, за да получи нейната подкрепа в противопоставянето с Англия, парижаните били поразени от неговата обикновена кожена шапка и в един момент дори започнали да подражават на американеца.

Дори самата шапка на Фланклин може да се разглежда като демонстрация на ценностите в страната, пише авторът.

От момента на зараждането на американската дипломация подобна прямота беше една от ключовите й черти, продължава авторът.

Именно така се утвърди мнението, че САЩ са «нация, зачената в свобода», пише експертът по международни отношения Даниел Сарджънт в своята статия за Foreign Policy.

Да, през XX век империалистическите ветрове не подминаха и Америка, но дори тогава тя отричаше понятията завоюване и поробване — САЩ водеха своите многобройни войни в името на освобождението и независимостта.

Този образ се укрепи след терористичните атаки от 11 септември, когато президентът Джордж Буш обеща на иракчаните да приближи деня на тяхното освобождение от властта на тиранина, продължава авторът.

В края на краищата немного нападащи страни наричат своите крупни военни операции «освобождение» за тези, които те нападат.

Едва ли Хитлер е мислел да нарече своя план «Барбароса» «План за освобождението от СССР», коментира авторът.

Подобни идеи дотолкова са пропити в американската идеология, че на тях отдавна престанаха да им обръщат внимание и да им придават каквото и да е реално значение.

Сега, според Сарджънт, дойде време американците да спрат и добре да помислят за положението си, което в последно време съществено се промени, продължава авторът.

От момента, в който САЩ получиха превъзходство на международната арена, американските лидери се бореха за свобода и независимост.

Но неотдавна, стоейки рамо до рамо с Владимир Путин в Хелзинки, президентът Тръмп заговори по напълно различен начин.

Действащият глава на Белия дом всъщност отхвърли американската изключителност, той обяви, че неговата страна е също такава, каквито са и другите, и дори нещо повече, Америка носи същата отговорност.

Както заяви Тръмп, за влошаването на отношенията между Москва и Вашингтон след анексията на Крим и систематичните опити на Путин да «навреди на американските президентски избори са виновни САЩ», пише авторът.

Петя Паликрушева

Източник: https://foreignpolicy.com/2018/07/23/rip-american-exceptionalism-1776-2018/

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;