Президентът на Украйна Петро Порошенко изрази благодарност към САЩ за «решителното непризнаване на руската анексия на Крим».

Както пише  «Зеркало недели», той дори е призовал външнополитическите партньори на Украйна да подкрепят «Кримската декларация» на САЩ.

«Приветствам историческото изявление на Вашингтон за непризнаването на опитите за анексия на украинския Крим от руските агресори.

Това е достоен отговор на хибридните провокации на Кремъл след Хелзинки.

Искрено съм благодарен на администрация на президента Доналд Тръмп за безкомпромисната позиция в подкрепа на териториалната цялост на Украйна в международно признатите граници», се казва в изявлението, публикувано на официалната страница на Порошенко във Фейсбук.

Порошенко изрази убеденост, че еднозначното изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за принадлежността на Крим «ще избави Кремъл от имперските амбиции, а териториалната цялост на Украйна ще бъде възстановена».
«Колкото и време да мине, въоръжената окупация и незаконната анексия на част от суверенна държава ще завърши само с едно — с освобождението на окупираната територия, с възстановяване на териториалната цялост и с компенсация за всички нанесени от агресора загуби», подчертава украинският президент.
Той добави, че световната общност трябва да «премине от политика на непризнаване анексията към политика на деокупация на полуострова».
«С единен фронт можем да заставим Русия да прекрати агресията и да уважава международното право. 
Крим е Украйна!», завърши украинският президент.
Петя Паликрушева
Източник: https://zn.ua/POLITICS/poroshenko-poblagodaril-ssha-za-chetkuyu-poziciyu-po-krymu-290085_.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;