27 юли 2018-Нюз Фронт.

Украйна иска мир, а властите й завзели страната след държавния преврта се готвят за война. За заемащия длъжността президент на Украйна разпалването на нов конфликт в Донбас остава едва ли не единствена възможност за да се удържи на президентския пост.

 

 

Укринските власти видимо започнаха да нервничат след срещата на президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, на 16 юли в Хелзинки. В денят на срещата Порошенко излезе в директен ефир и увери, че даже если «света остави Украйна», властите ( в негово лице-бел.ред) ще продължат  «да защитават страната от агресора».

За Украйна Путин и Тръмп публично говориха малко, което е разбираемо. Руския президент, в частност, заяви за готовността на » Газпром» да удължи транзит на газ в Европейския Съюз през Украйна, но за това е необходимо урегулирането на съдебния спор в Стокхолм- между «Нафтогаз» и «Газпром».

 

А от Киев решиха да ударят на контра. » Нафтогаз» фактически се отказа от мирно решение на газовия конфликт, отказа се да спре ареста на активите на «Газпром» в ЕС. От украинската компания заявиха, че са готови за споразумение само по новите съдебни спорове с «Газпром» и предлагат извънсъдебно да им се изплатят още  $12 милиарда.

Но като изключим икономическите отношения, които са важни за всяка държава, Порошенко нали масло в огъня, обещавайки агресивно, че знамето на Украйна ще се издигне във всеки един населен пункт в Донбас.

А Донбас никога не би се върнал вече обратно в Украйна на Порошенко, защото хората живеещи там, са обстрелвани почти ежедневно именно по негова заповед. И единствения им начин да запазят домът си, земята си е да се защитават…Днес 5 години по-късно, хората от ДНР и ЛНР са млади републики, и въпреки раните на войната се стремят да живеят и да развиват бъдещето си…и успяват. Единствения, който иска война остава незаконно дошлия на власт Порошенко, който за времето на управление записа името си с кървави букви в историята, като убиец на народа си.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ;