«В допълнение към завъртането под прав ъгъл ние застанахме на дългата и гладка крива, по която се движим с бавна скорост, но в постоянен режим», пише авторът на статията за  Le Figaro Изабел Ласер.
Първата среща на Еманюел Макрон и Владимир Путин във Версай «разтопи зимните ледове».
А през юни 2018 година в Санкт Петербург те укрепиха отношенията си, когато Макрон отбеляза европейския характер на Русия и нейната растяща роля в Близки Изток и в света.
«Последната част на тази триада» бе разиграна в Москва, когато по време на финала на световния шампионат по футбол Путин и Макрон успяха да конкретизират новите отношения между страните.
Според автора, щом тогава Макрон не успя да постигне освобождаването на Олег Сенцов, той започна с Москва съвместна хуманитарна операция в Сирия.
Самолетът Ан-124 достави 50 тона френска хуманитарна помощ до руската военна база в Хмеймим.
Това се случва за първи път, отбелязва авторът на статията: до момента нито една западна държава не е тръгвала към сътрудничество с Москва в името на доставката на хуманитарна помощ за Сирия.
«Всички пътища водят към Москва», пише журналистката.
Тя пояснява: военната намеса на Русия «спаси» сирийския режим, Кремъл създаде в региона мрежа от добри отношения с всички значими играчи.
В резултат, ако Фр. Оланд постави условие Башар Асад да напусне властта, за да започнат преговорите, то Еманюел Макрон извлече урок от развитието на ситуацията и се отказа от това условие.
В това се изразява привързаността на настоящия френски президент към реализма в политиката, отбелязва Изабел Ласер.
Според нея, той взема под внимание така наложилата се обстановка в Сирия, която се обърна в полза на Русия и сирийския режим, и иска да върне на Франция статуса на «сила на равновесието», която говори с всички играчи и в частност — и с Русия.
Петя Паликрушева
Източник: http://www.lefigaro.fr/international/2018/07/25/01003-20180725ARTFIG00270-la-realpolitik-rechauffe-les-relations-franco-russes.php?redirect_premium
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;